Nakon noći u kojoj je potpuno izgorio objekat Hipermarketa “Bingo”, na sjevernom ulazu u Mostar, šteta se može procjenjivati u desetinama miliona, a sasvim je sigurno da će posljedice osjetiti cijeli grad Mostar.

Još nema službenih infomacija o uzroku požara koji je potpuno uništio tržni centar.

Vatrogasci upozoravaju na plinske boce u objektu koje još uvijek predstavljaju prijetnju, a prvi radnici već dolaze da vide šta je ostalo od njihovog dojučerašnjeg radnog mjesta.

“Policija osigurava teren, ali on još uvijek nije dovoljno bezbjedan da naši ljudi krenu da rade uviđaj. Tako će biti sve dok su na licu mjesta vatrogasci i Civilna zaštita”, rekao je portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

Kiša koja je krenula da pada mogla bi olakšati posao na potpunom gašenju požara te omogućiti policiji izlazak na samo mjesto požara.

Iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK rekli su da je sad sve u rukama vatrogasaca, te da oni nastoje požar potpuno privesti kraju.

Svi mostarski vatrogasci su cijelu noć gasili požar, a Patar Jurić, komandant Profesionalne vatrogasne jedinice noćas je rekao da je dojava o požaru došla u 20:09, a da je komandant na terenu već u 20:39 javio kako se požar neće moći ugasiti.

Desile su i dvije veće detonacije, a samo jedan radnik bio je dezorijentisan zbog dima, ali bez većih kasnijih posljedica.

Objekat je samo prije dvadesetak sati bio prepun kupaca. Jutros je na tom mjestu ostalo zgarište.

“Vatra se širila nevjerovatnom brzinom, doslovno za pola sata cijeli objekat je bio u plamenu, ne znam da se moglo uraditi išta više od spašavanja ljudskih života”,ispričao je vatrogasac.

Bingov tržni centar u bivšoj fabrici Hekom otvoren je 15. jula 2011. godine, obuhvatao je oko 2.500 m2, te je zapošljavao više od 100 radnika. Investicija je tada predstavljana u vrijednosti od 12 miliona KM, a štete iz današnje perspektive mogu biti još samo veće.

U toku noći objekat je posjetio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, te naveo da će ova tragedija ostaviti ozbiljne posljedice na cijeli grad Mostar.

Pogledajte kako je izgledao sinoćnji požar!

ATV