Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izjavio je da je prodaja 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija razvojna šansa za cijeli rudarski basen, koju ne bi trebalo propustiti.

Đokić je istakao da je konkurencija dva ponuđača /Izrael investment grupa i Arselor mital/pokazala da je Ljubija izuzetno važan privredni kompleks koji može biti mjesto novih investicija od 60 miliona KM i zapošljavanja više od 300 radnika.

– Sada je na poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske da razmotre ponudu o prodaji akcija Ljubije. Spreman sam o svemu da im dam informacije i nemam straha da sa bilo kim i o bilo čemu pričam – rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, transparentan je postupak prodaje akcija Ljubije.

On je naveo da nema informaciju kako će se glasati na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija, metodom neposrednog izbora kupca.

– Oni koji misle da ne bi trebalo da glasaju o prodaji akcija pogriješiće, a bićemo zahvalni onima koji će glasati za prodaju. U svakom slučaju Vlada Srpske vodi ovaj postupak i nećemo povlačiti odluku, kao što neki očekuju – dodao je Đokić.

Narodna skupština Republike Srpske na sjednici koja počinje sutra razmatraće prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija, metodom neposrednog odabira kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Ljubije kompanija Izrael investment grupa ponudila je 92 miliona KM.

Ponudu od 63 miliona KM za kupovinu akcija Ljubije dostavila je i kompanija Arselor Mital.

RTRS