Mraz koji je prije dva dana zahvatio područje Potkozarja nanio je štetu voćarima. Mnogi voćari tvrde da je ovogodišnji rod u cijelosti uništen. Iz nadležne gradske službe u Prijedoru najavili su procjenu štete i pomoć.

Ilinka Macura ima voćnjak na površini od jednog hektara. Iako ga je prema preporuci stručnjaka pokušala zaštiti, pa čak i palila vatru, nije bilo pomoći.

– Mraz od subote ujutro je pobrao sve što smo mi planirali brati u avgustu i septembru – kaže Macura.

Radovan Vujković u svom voćnjaku od pet hektara ima različitih zasada voća.

– Mraz je nanio sto odstotnu štetu. Јedino je nešto ostalo na jednom dijelu jagode gdje smo stavili foliju – kaže Vujković.

U resoru za pružanje stručnih usluga ističu da su blagovremeno upozorili voćare šta ih očekuje.

– Naš stav je da je još uvijek rano govoriti o nekim procentima i da ćemo mi izaći sa određenim procjenama za deset dana – navodi Danijel Egić, rukovodilac Područne jedinice za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Rade Rosić, načelnik Odsjeka za privredu i poljoprivredu kaže da će grad Prijedor pokušati da preusmjeri sredstva namijenjena za subvencije za sanaciju posljedica.

Voćari su nezadovoljni i što niko od osiguravajućih društava, kažu, nije želio da zaključi sporazum o osiguranju proizvodnje.

RTRS