Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Srpske uradila svoj dio posla kada je riječ o Rudniku željezne rude /RŽR/ “LJubija”, a na narodnim poslanicima, koji će imati dovoljno elemenata da donesu kvalitetnu odluku, jeste da se opredijele.

Cvijanovićeva je istakla da ovo pitanje ne treba “bojiti bojama politikanstva” i upadati u zamku ličnih i političkih interesa, već da svi hladne glave treba da razmotre ono što je na stolu jer je riječ o ponudama koje zaslužuju pažnju.

“To je postao predmet javnog prepucavanja, kao i mnoge druge teme. Čak se pričalo da će zbog `LJubije` biti ugrožena i koalicija, iako ja ne vidim razloga za to. Koalicija je izdržala mnoga iskušenja, pa zašto ne bi izdržala i jednu tačku u Narodnoj skupštini o kojoj svako ima pravo da kaže svoj stav”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je riječ o pričama koje se ispredaju i pojačanim tenzijama.

“Cijeli niz godina obnavljaju se postupci, prikupljaju se ponude i došlo je vrijeme kada se iskristalisalo da smo dobili sjajnu ponudu koja je za 29 miliona KM veća u odnosu na sljedećeg ponuđača, normalno da je to respektabilna stvar i da se Vlada odlučila da kaže da je to to”, rekla je Cvijanovićeva večeras za RTRS.

Prema njenim riječima, iznos od 92 miliona KM, kao i ostali elementi koji govore o nivou zapošljavanja nakon nekog vremena i nivou investicija koje će obezbijediti novi kupac je nešto što daje razvojnu šansu ne samo tom području, nego i cijeloj Republici Srpskoj.

Javno saslušanje o odluci Vlade o prodaji 64,9 odsto osnovnog kapitala u Rudnicima željezne rude “LJubija” Prijedor kompaniji “Izrael investment grup” za 92 miliona KM trebalo bi da bude održano 4. maja.

Srna/ATV