Krađe bukovog ogrjeva u Gospodarskoj jedinici Šuica u Bosni i Hercrgovini nisu nikakva novost. Posljednjih nekoliko godina ova pojava je uzela maha tako da se koriste sva raspoloživa sredstva pa i dresirani ”lopov magarac”, saopšeno je iz Šumarije Tomislavgrad, prenosi Anadolija.

Ističu da, kako vlasnik magarca živi u neposrednoj blizini “ostataka bukove šume”, magarca samo natovari, a magarac ide najkraćim putem prema kući.

“Da bi došao do kuće treba da pređe magistralnu cestu. On to ne čini dok se ne pojavi vlasnik, čak ne kroči na asfalt. Kad je vlasnik siguran da nema opasnosti od vozila, a čuvara šuma i onako niko ne uzima za ozbiljno, hvata magarca za oglav i prelazi cestu”, naglasili su iz Šumarije Tomislavgrad.

Tvrde da procedura prelaska traje 20-tak sekundi, a potom magarac nastavlja sam prema kući gdje čeka istovar.

Dresiranog “lopova” uhvatila je kamera. U posljednjih desetak godina ukradeno je desetak hiljada kubika ilegalno posječenih stabala, a počinioci nisu procesuirani.

“Ovo je jedinstvena prilika da se sva ‘krivica’ za bespravne sječe svali na jadnoga magarca”, poručili su iz Šumarije Tomislavgrad.