Mile Basalo iz Banjaluke, najbolji radnik Јugoslavije u 1968. godini, izjavio je Srni da je Međunarodni praznik rada izgubio nekadašnji smisao jer današnji neoliberalizam ne štiti radnike.

“Neće biti boljeg položaja radnika u ovakvom sistemu kakav je u BiH. Dobar sistem je teško stvoriti, jer nismo organizovani. Između ostalog, nemamo ni uređen poreski sistem i poštivanje zakonskih regulativa, jer gro preduzeća pola plate radniku isplaćuje preko žiro računa, a ostatak na ruke”, kaže Basalo.

On navodi da se time automatski urušava i sistem zdravstvene zaštite.

“Dovoljno je reći da imamo neprijavljene novinare koji pišu o radu radnika na crno”, ističe Basalo i šaljivo primjećuje da je “od radničke klase iz perioda socijalizma ostao još samo poneki ražanj”.

Ovaj Banjalučanin napominje da je ovdje nekada postojao sistem socijalne pravde, te da je “radnike podržavao i cijenio prvi čovjek nekadašnje države Јosip Broz Tito”.

“Primio me je u Beogradu kao najboljeg radnika i pozvao na obilježavanje 25 godina od zasjedanja AVNOЈ-a. Obraćao se radnicima i podržavao ih u ostvarivanju njihovih prava”, kaže ovaj sedamdesetdvogodišnjak.

Basalo je poznat i po tome što je 1967. godine pokrenuo jedan od prvih štrajkova u bivšoj Јugoslaviji. Razotkrio je direktora preduzeća “Izgradnja” u Zenici koji je kao predsjednik “Čelika” sav novac po završnom računu poklonio tom fudbalskom klubu na štetu radnika.

“Digli smo štrajk i novac je brzo vraćen i podijeljen radnicima”, prisjeća se Basalo.

Izvor: SRNA/RTRS