Anksioznost je zbog tempa i načina na koji živimo postala sastavni dio naše svakodnevice. Njeni simptomi su ojsećaj tjeskobe, zabrinutost, panika, nervoza, napetost, osjećaj da smo pred nervnim slomom i pod konstantnim stresom…

Dakle, manifestuje se kroz niz tjelesnih i psihičkih simptoma, koji se javljaju u situacijama kada se osjećamo ugroženo i smatramo da postoji opasnost i strah od ishoda neke situacije. Evo nekoliko načina kako da ublažite anksioznost ili da je se možda čak i u potpunosti riješite, piše ljepotaizdravlje.rs.

Opuštanje mišića

U tu svrhu danas možete pronaći niz mobilnih aplikacija i besplatnih online vježbi, koje će smanjiti zabrinutost i grč i pomoći vam da zaspite trenutno i da se probudite odmorni i raspoloženi.

Vježba disanja

Ako je izvor anksioznosti neki psihološki problem, cijelu situaciju može da olakša duboko disanje. Tako ćete smiriti nervni sistem. Dovoljno je da vam udah bude dugačak oko 4 sekunde, da zadržite dah 2 sekunde i onda izdahnete oko 6 sekundi.

Napravite hijerarhiju realnih koraka za oslobađanje od neke fobije

Neka to bude spisak realnih poteza koje možete da učinite kako biste se oslobodili nekog straha i onda korak po korak krenite sa njihovim rješavanjem. Ponavljajte korake i produžite vrijeme trajanja procesa dok ne iskorenite problem.

Za brige “odvojite” svega 15 minuta dnevno

Osvijestite zabrinutost zbog koje nemate mira. Zapišite sve brige koje vas muče i stavite ih u imaginarnu kutiju. Nakon toga, dnevno izdvojite 15 minuta u danu kako biste promislili o njima, a ostatak dana praktikujte “worry-free” strategiju.

Suočite se sa stresom

Nađite svoju strategiju za to. Svi smo mi različiti – neko odmah rješava problem, neko traži podršku okoline, neko čita o problemu… To sve mogu biti dobre strategije, ali nekada ih možda ne koristimo da najbolji mogući način, zato dobro treba da razmislimo koja je najbolja za nas, pa nju i da primjenjujemo.

NN