Poljoprivredna zadruga “Agrojapra” iz Donjih Agića kod Novog Grada postoji sedamnaest godina.

Okuplja 250 zadrugara i nastoji da udovolji njihovim potrebama. Utvrdlili su plan za ovu godinu, a cilj im je da prošire postojeću djelatnost.

Sadik Džafić iz Gornjih Agića član je zadruge od osnivanja. Dnevno isporuči 250 litara mlijeka.

“Zadruga nam je našim svim povratnicima i mještanima na našem području dobro došla. Pomogla nam je u kreditiranju i kupovini blaga. imamo svoju benzinsku,poljoprivrednu apoteku. Sada imamo i pekaru zadovoljni smo”, dodao je Džafić.

Hasan Ćehić iz Maslovara u protekle četiri godine bio je predsjednik Skupštine zadrugara “Agrojapre”. Trudio se, kaže da zadruga bude u funkciji zadrugara.

“Mogu dobiti sve,sjeme i repromaterijal na odgodu i bez kamata i time olakšava plaćanje. Imamo savjete stručnjaka i dva  agronoma”, istakao je Ćehić.

Osnovna djelatnost zadruge je organizovanje primarne poljoprivredne proizvodnje, otkup i prerada.

“Otkup i prerada tih imputa u našim pogonima. Posjedujemo sušaru sa hladnjačom.radimo sušenje šljive i jabuke. Imamo vodenicu za integralno brašno “, naglasila je direktorka “Agrojapre” Nada Nešković Rajilić.

U “Agrojapri”, da bi povećali broj radnika, namjeravaju da otvore i mini pogon za proizvodnju sira. U planu je i izgradnja bungalova za razvoj turizma.

RTRS