Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je danas postupak, kojim se Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH proglašava štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac rekao je na sjednici Doma naroda da je proceduru za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka potpisalo svih pet delegata u Klubu.

Prije toga  Dom naroda većinom glasova usvojio je zahtjev Kluba hrvatskih delegata da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog izmjena i dopuna zakona BiH.

Za hitnu pproceduru je glasalo osam delegata, protiv je bilo sedam, dok niko nije bio suzdržan.

Iz Federacije BiH za hitnu proceduru je bilo svih pet delegata iz Kluba hrvatskog naroda, a protiv svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda.

Iz Republike Srpske su za hitnu proceduru bili delegati SNSD-a Nebojša Radmanović i Sredoje Nović, te Dragutin Rodić iz DNS-a, a protiv Darko Babalj i Ognjen Tadić iz SDS-a.

Podnošenjem ovog zahtjeva prekida se rasprava o ovom zakonskom prijedlogu.

Formirana je komisija koju čine srpski, hrvatski i bošnjački delegat, koja bi ovo pitanje trebala razješiti u roku od pet dana.

Ako to komisija ne uspije uraditi u ovom roku, zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa upućuje se Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost predmeta.

Predloženim izmjenama i dopunama reguliše se izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbora u gradu Mostaru.

Izvor: SRNA/RTRS