Бањалука - Рудник жељезне руде "Љубија" - јавно саслушање

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Vlada Srpske u skladu sa zakonom donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” i da neće biti prodati rudnici, rudna bogatstva i objekti.

“Vlada Republike Srpske ispoštovala je osnovni princip u procesu privatizacije `LJubije`, a to je jednakost”, rekao je Đokić na javnom saslušanju o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR “LJubija”.

On je naveo da je autonomno pravo Vlade Srpske da donese odluku o prodaji akcija “LJubije”.

“Nije tačna tvrdnja pojedinaca da je za prodaju 64,99 odsto akcija `LJubije` trebala saglasnost `Arselor Mitala`. Prodaja je autonomno pravo Vlade Srpske”, tvrdi Đokić.

On kaže da prodaja 64,99 odsto akcija neće nanijeti štetu “Arselor Mitalu”, te da ova kompanija do sada nije htjela da razvija druge kopove u LJubiji.

Đokić je naglasio da će u procesu prodaje akcija i privatizacije biti zaštićeni interesi Republike Srpske.

Na javnom saslušanju predviđeno je i obraćanje direktora “Izrael investment grupe” Evgenija Zotova, direktora prijedorskog ogranka “Arselor Mitala” Mladena Jelače, predstavnika Sindikata ove kompanije i gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “LJubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM, a “Arselor Mital” 63 miliona KM.

Srna/ATV