Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izrazio je uvjerenje da će Ustavni sud BiH imati razumijevanja za razloge ovog kluba za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su predložili hrvatski delegati.

“Vjerujem da će Ustavni sud, imajući u vidu da je riječ o ljudskim pravima, imati senzibiliteta i razumijevanja i da će ovo sa vrlo osnovanim razlozima biti proglašeno štetnim za vitalni nacionalni interes Bošnjaka”, izjavio je Genjac novinarima.

Ukoliko Ustavni sud prihvati štetnost po vitalni interes, Genjac je objasnio da se u tom slučaju zakon može usvojiti samo ako za njega glasaju po tri delegata iz sva tri kluba, uključujući i bošnjački.

“U slučaju da Ustavni sud procijeni da se ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa, zakon se usvaja uobičajenom, prostom većinom, uz entitetsku trećinu i tada može biti usvojen i bez Kluba Bošnjaka”, istakao je Genjac i podsjetio da je, da bi zakon bio usvojen, potrebno da ga usvoji i Predstavnički dom.

Konstatujući da je i dalje potrebno raditi na pronalaženju rješenja u vezi sa Izbornim zakonom, Genjac je najavio prijedloge SDA.

“Riječ je o rješenjima koja će biti izbalansirana u smislu poštovanja obavezujućih presuda relevantnih sudova, ali i odgovarajućih konvencija koje su nadređene Ustavu BiH”, naveo je Genjac.

Njegov je stav da sve prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona treba dostaviti na mišljenje Venecijanskoj komisiji jer je BiH član Savjeta Evrope i zato što očekuje kandidatski status za EU.

Kada je riječ o prijedlogu hrvatskih delegata za izmjene i dopune Izbornog zakona Genjac je rekao da on nudi štetna rješenja za bošnjački narod u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, održavanjem izbora u Mostaru, te izborom delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećajući da BiH niz godina ima obavezu sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH Genjac je rekao da predloženo rješenje ne sprovodi odluku “Sejdić-Finci” i da bi dovelo do situacije koja je čak nepovoljnija od sadašnjeg u pogledu poštovanja Evropske konvencije za ljudska prava.

U vezi sa rješenjem pitanja izbora u Mostaru, Genjac se založio da sva tri konstitutivna naroda dogovore formiranje izbornih područja kako bi se izbjegao izborni inženjering.

On je dodao da predloženo rješenje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH onemogućava Bošnjacima iz Livanjskog ili Hrvatima iz Sarajevskog kantona da budu birani.

Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je danas postupak kojim se Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH proglašava štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Prethodno je Dom naroda većinom glasova usvojio zahtjev Kluba hrvatskih delegata da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Izvor: Srna/RTRS