Izborni zakon poljuljao je koaliciju na nivou BiH. Potpredsjednik SDA Safet Softić izjavio je da su odnosi ove stranke i HDZ BiH u krizi.

I u HDZ-u priznaju da su koalicioni odnosi zategnuti, ali poručuju da sa SDA do izbora moraju da sarađuju. Upravo na izborom zakonu koalicija na novou BiH pala je još jedan ispit. U Domu naroda, Bošnjaci su zatražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i lopticu prebacili Ustavnom sudu BiH. Poljuljana koalicija novi ispit je naredne sedmice kada zasjeda Predstavnički dom.

U SDA nisu zadovoljni HDZ-ovim prijedlogom Izbornog zakona. Predloženo nije u skladu sa odlukom suda iz Strazbura u slučaju “Sejdić-Finci”. Diskriminaciju nisu ukolonili, iako su predložili da u Federaciji budu 3 izborne jedinice, kaže potpredsjednik SDA i član Kolegijuma bh Doma naroda Safet Softić. Dok traže razgovore sa HDZ-om u SDA pripremaju svoj prijedlog Izbornog zakona.

– Јedini put za rješavanje ovih pitanja je dijalog, mi ćemo se u jednom trenutuku pojaviti sa našim prijedlogom, ali ovo nije taj trenutak, ističe Softić.

U SDA zamjeraju HDZ-u da su pokušali jednostrano, bez dogovora u hitnoj proceduri da “preko koljena prelome” Izborni zakon. U HDZ-u ne kriju motiv.

– Dodatni mehanizam da se osiguramo da nam se ne bi opet desilo da nam Bošnjaci biraju člana Predsjedništva kao 2006. i 2010. godine, ističe Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda PS BiH (HDZ BiH).

Iz SDA poručuju da su u HDZ-u za sada samo osigurali još jednu krizu u koaliciji na nivou BiH. Ni prvu ni posljednju, odgovaraju iz HDZ-a.

– Nisu ti odnosi nikada bili bajni, međutim mi smo osuđeni da do narednih izbora moramo da sarađujemo, napominje Čolak.

Ipak, do izbora neće nedostajati potresa na političkoj sceni na nivou BiH. Novi bi mogao da se dogodi na narednoj sjednici Predstavničkog doma, kada bi, kako pišu sarajevski mediji, SDS mogao da zatraži smjenu Šefika Džaferovića i Borjane Krišto.

– Ako bi se to dogodilo pada većina na nivou BiH, poručuje Softić.

A Predstavnički dom dobija i novi klub – nezavisni blok okupio je bivšeg poslanika SDA Senada Šepića, ali i opomenute Sadika Ahmetovića, Šemsudina Mehmedovića i Salku Sokolovića, kojima SDA, vjerovatno, već piše ispisnice. Zbog šurovanja sa SDA, ostavke na stranačke funkcije dala su i tri funkcionera DF-a, među kojima i poslanik i šef Kluba DF-a Damir Bećirović.

Dovoljno zapleta pred sjednicu Predstavničkog doma, zakazanu za 10. maj – a ko je vlast, a ko opozicija na nivou BiH, to više, čini se, nikome nije jasno.

RTRS