“Gradska tržnica” Prijedor lani je imala ukupnu popunjenost svih raspoloživih kapaciteta od svega 42 odsto, navodi se u izvještaju o radu ovog javnog preduzeća za 2016. godinu, prenosi Srna
Najveću popunjenost ima zelena tržnica u gradu, na mješovitoj pijaci na Pećanima u toku zime drastično je smanjen broj zakupaca, dok mješovata pijaca na Urijama nikada nije zaživjela u očekivanom kapacitetu, iako je korisnicima ponuđena bez naplate placarine.

Uprkos niskoj popunjenosti kapaciteta, preduzeće je poslovnu 2016. godinu završilo sa 264.477 KM prihoda, 233.260 KM rashoda i 31.216 KM dobiti, a investicijama u elektro i sanitarne instalacije smanjilo troškove struje za 40 odsto, a vode za 20 odsto.

“Uprkos pozitivnom poslovanju, preduzeće ima problem da održi likvidnost zbog ogromnih gubitaka iz prethodnih godina i naslijeđenih obaveza prema `Toplani` i Poreskoj upravi Republike Srpske, odnosno reprogramom od oko 20.000 KM sa kamatama, namjenskim kreditom od 90.000 KM za izmirenje poreza i 28.000 KM za obaveze koje nisu obuhvaćene reprogramom”, navodi se u izvještaju.

Iako je obaveza registrovanja zajednica etažnih vlasnika na snazi već 15 godina, u centralnom objektu ovog preduzeća nalazi se oko 40 privatnih lokala čiji vlasnici nisu osnovali zajednicu i samim tim ni ne plaćaju naknadu za investiciono održavanje koje stoga pada na teret “Gradske tržnice”.