Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor jedina je matična biblioteka u Republici Srpskoj bez sopstvenog prostora i sa najmanjim brojem zaposlenih, budući da broji devet od sistematizacijom predviđenih 16 radnika, piše Srna
“Već 30 godina biblioteka je privremeno smještena u zgradu Muzeja Kozare. Ovaj problem je ograničavajući faktor u obavljanju djelatnosti obje javne ustanove, a biblioteka nije u mogućnosti da adekvatno uskladišti i čitaocima učini dostupnim sav bibliotečki fond”, navodi se u izvještaju o radu prijedorske biblioteke za prošlu godinu.

Gradska čitaonica, kojom biblioteka upravlja, ima redovan priliv periodičnih publikacija, i to šest dnevnih novina i sedam časopisa i revija, a usluge ove ustanove koriste Prijedorčani svih generacija.

U prošloj godini prijedorska biblioteka imala je 1.546 članova, nabavila 1.615 novih bibliotečkih jedinica, održala bibliotečki fond na više od 65.000 jedinica, organizovala 50 programa i 19 namjenskih izložbi, izdala dva naslova i šest brojeva svog časopisa “Biblion”, te imala oko 30.000 posjeta.

U budžetu grada Prijedora za ovu godinu za biblioteku je namijenjeno je 101.500 KM, dok je lani od planiranih 101.500 KM izvršenje bilo 93.500 KM.