Ukupni dug za neplaćene kazne za saobraćajne prekršaje na području istočne Hercegovine dostigao je 869.005 maraka, od čega je čak 25.230 maraka napravio jedan prekršilac iz Trebinja, potvrđeno je iz IDDEEA.

Među istočnohercegovačkim opštinama, najviše neplaćenih prekršajnih naloga evidentirano je u Trebinju, ukupno 5.388. Kako pojašnjavaju iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BIH), najčešći prekršaji vozača odnose se na prekoračenje brzine i upotrebu sigurnosnog pojasa.

– Najčešći prekršaji napravljeni po osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja odnose se na: prekoračenje brzine kretanja vozilom na putu u naselju koja je 10-20 km/h veća od dozvoljene (18.300 prekršaja), nepridržavanje ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih pomoću postavljenih saobraćajnih znakova (15.859 prekršaja) i upotrebu sigurnosnog pojasa (14.731 prekršaj) – navode iz IDDEEA.

Budući da u taj ukupni dug ulaze i kazne koje datiraju još iz 2007. godine, jasno je da država nije napravila dovoljno zakonskih mehanizama za njihovu naplatu.

Moja Hercegovina