Grupa od 16 hodočasnika krenula je jutros pješice sa Sokoca na pokloničko putovanje do Manastira Ostrog u Crnoj Gori da bi se na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca 12. maja poklonili ćivotu ovog svetitelja.

Inicijator hodočašća Dejan Elez rekao je novinarima da je ovo deveti pohod pješice do manastira Ostrog, te da svake godine ima sve više poklonika.

Elez je dodao da je među hodočasnicima ove godine 16 mladića i jedna djevojka, a da je put dugačak 220 kilometara.

Elez kaže da su prvih nekoliko godina na ovom putu spavali pod vedrim nebom i u šatorima, a da su ljudi kasnije prepoznali njihovu dobru namjeru, te ih ugostili kad naiđu.

Mladenka Vukosavljević, koja drugu godinu ide na ovo pokloničko putovanje, kaže da je to iskustvo koje se ne može kratko opisati, jer mnogo toga prođu i dožive.

Najmlađi u grupi hodočasnika sa Sokoca je šesnaestogodišnji Stefan Bajagić koji pprvi put ide na ovo pokloničko putovanje. On vjeruje da će prevazići sve moguće teškoće i da će u Ostrog stići sa radošću hodočasnika.

Blagoslov za srećan put hodočasnicima je dao protojerej Mladen Vidaković, nakon jutarnje molitve u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Hodočasnici sa Sokoca danas stižu u mjesto Dub, udaljeno 15 kilometara od Rogatice, gdje će se odmarati u objektu asfaltne baze “Romanijaputeva”.

Sa pokloničkog putovanja ova grupa se vraća 12. maja.

Izvor: Srna/RTRS