Prijedorska “Galerija 96” lani je organizovala 11 likovnih izložbi, 13 muzičkih sadržaja, devet književnih večeri i jednu tribinu, a ove programe vidjelo je oko 10.000 posjetilaca.

“Mnogo se insistira na kolektivnim posjetama učenika osnovnih i srednjih škola, pa se, u vezi s tim, održavaju lični kontakti sa nastavnicima i profesorima likovne umjetnosti. To i jeste pravo vrijeme za stvaranje kulturnih navika i razvijanja potrebe za konzumiranjem kulturnih sadržaja”, navodi se u izvještaju o radu ove javne ustanove za 2016. godinu.

Prostor “Galerije 96” tokom cijele godine ispunjen je likovnim umjetničkim djelima raznih formi – slike, karikature, crteži, skulpture i fotografije, što je pravi mamac za održavanje programa iz drugih umjetničkih disciplina.

“U ovakvom ambijentu svaka umjetnost izgleda uzvišenije i kod publike izaziva ozbiljniji pristup programu”, navodi se u izvještaju.

Posebnu draž likovnim događajima u ovom prostoru daju muzički programi koji se organizuju prilikom otvaranja izložbi, ali i posebni, samostalni koncerti koji u umjetničkom okruženju izloženih djela dobijaju sasvim novu dimenziju.

“Galerija je u potpunosti otvorila vrata mladim muzičarima iz Muzičke škole `Savo Balaban` Prijedor i time pokazuje svoju opredijeljenost da pomaže u afirmaciji mladih umjetnika”, ističu u najmlađoj prijedorskoj ustanovi kulture.

Najznačajniji program “Galerije” i u 2016. godini bio je 10. festival crteža i muzike. Zaštitni znak “Galerije”, uz stalno napredovanje, došao je i do svog prvog jubileja, a za odrednicu je imao likovnu oblast vajanje, u tehnici terakota.

“Galerija 96” u cijelosti se finansira iz budžeta grada Prijedora. U budžetu za ovu godinu “Galeriji” je namijenjeno 98.300 KM, dok je lani od planiranih 96.576 KM izvršenje bilo 96.346 KM.

SRNA/ATV