Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Bačkom Jarku, gdje je otkriven spomenik Podunavskim Švabama, da Srbi danas prave civilizacijsku razliku, jer pokazuju poštovanje prema tuđim žrtvama.

“Mi Srbi danas pravimo civilizacijsku razliku u odnosu na naše ponašanje nekada, ali i na neke druge narode, jer narodi se ne mere po veličini, nego po odnosu prema i svojim i tuđim žrtvama. Danas pokazujemo da umemo da pokažemo poštovanje prema tuđim žrtavama, jer tako ćemo imati pravo da tražimo pravdu i poštovanje za naše žrtve”, rekao je Vučić.

On je rekao da je za Srbe važno da Nijemci poštuju Srbiju i srpski narod isto kao što Srbi poštuju Njemačku i njemački narod.

“Mislim da je budućnost srpsko-nemačkih odnosa je drugačija od prošlosti koju smo prošli”, rekao je Vučić, zahvalivši njemačkom kancelaru Angeli Merkel na podršci Srbiji u prethodnom periodu.

Vučić je naveo da su Srbi od 1912. godine, od Balkanskih ratova, prošli kroz sve moguće golgote.

“Mi Srbi nijedan sukob nismo preskočili, nijedna nas nesreća nije zaobišla. Da nismo u tim ratovima imali toliko učešća, danas bi nas bilo dvostruko više, bili bi po broju stanovnika veći od Holandije. A mi mislimo da smo uvek bili na strani slobode i pravde”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija mora da vodi svoju odgovornu nacionalnu politiku, koja znači poštovanje i uvažavanje svih drugih naroda, i njihovog života i žrtava, ali prije svega i uvažavanje srpskih žrtava.

“Tu je, pre svega, važan pogled u budućnost, pogled na život naše dece i unučića, šta ćemo da im ostavimo. Moramo da im ostavimo bolju zemlju od one koju smo nasledili, da im ostavimo zemlju prepunu fabrika, vrednih i bogatih ljudi”, istakao je Vučić.

On je naveo da je juče dobio važnu vijest – da je donesena odluka jedne od najmoćnijih i najvažnijih njemačkih kompanija da u Novom Sadu pravi centar za istraživanje i razvoj, gdje će zaposliti odmah 500 vrsnih inženjera iz Srbije, koji će imati visoke plate.

SRNA/NN