Kozarac kod Prijedora, naselje je sa najvećim brojem povratnika Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Kapitalom iz dijaspore, u Prijedoru i Kozarcu otvoreno je više od deset preduzeća, koja zapošljavaju stotine radnika.

U Kozarcu, najvećem prijedorskom povratničkom naselju, tokom protekle dvije decenije obnovljeno je šest hiljada kuća. Ovdje danas živi oko četiri hiljade stanovnika. Suživot u Kozarcu, primjer je za druge krajeve BiH.

U prijedorskoj Gradskoj upravi najponosniji su na povoljnu političku, bezbjedonosnu i međunacionalnu klimu. Dijaspora je obezbidjela brojne investicije. Zahvaljujući ulagačima otvoreno je desetak preduzeća i nekoliko stotina radnih mjesta.

– Naš grad Prijedor mi nastojimo svi oživjeti. Ljubav dijaspore prema rodnoj grudi, prema Prijedoru je ta koja je donijela puno para, puno investicija i na osnovu toga nekoliko stotina familija živi – kaže Zlatko Škerić, član Savjeta MZ Kozarac.

– Izgrađeno je povjerenje među političkim strankama i građanima Prijedora. I ono što je vrlo važno naglasiti jeste da je  Prijedor postao miran grad, u kojem ima prostora za razvoj i svi iskazuju interes da se dalje razvijamo – kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Školu u Kozarcu pohađa oko 400 đaka, a ove godine biće upisano i tridesetak prvačića. Kozarac posebno oživi tokom ljeta,  jer se okupi brojna dijaspora.

RTRS