Vladika Grigorije više i ne krije da ima velike političke ambicije, a kako „Alo!” saznaje, velikodostojnik SPC planira da naredne godine na opštim izborima u BiH otvoreno podrži političku opciju koja će pokušati da sa vlasti sruši aktuelnog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a spreman je da ode i korak dalje.

“U ovom trenutku vladika Grigorije razmišlja o opcijama da podrži jednu političku stranku, ali čak i da formira svoju stranku sa ciljem da dogodine preuzme vlast u Republici Srpskoj. U tome ima i podršku Ambasade SAD u BiH i sa ambasadorkom Morin Kormak se sastajao u više navrata, tako da novac za pokretanje novog pokreta ne bi trebalo da predstavlja problem. On bi zauzvrat postao bitan faktor u BiH, ali bi zbog bliskih odnosa sa Vukom Jeremićem taj uticaj pokušao da proširi i na Srbiju. On bi na taj način praktično postao „predsjednik iz sjenke” u Republici Srpskoj i veoma bitan faktor u regionu. Da li će to uraditi preko nekoga i pružiti mu podršku ili će se ipak odlučiti da „bude dio nekog novog pokreta”, trebalo bi da bude poznato vrlo brzo”, otkriva izvor „Alo!”.

Osim Dodika, Grigorije je otvoreno izjavio da ne voli ni vlast u Srbiji s Aleksandrom Vučićem na čelu, pa se može zaključiti da bi njegovo političko angažovanje značilo i pogoršanje odnosa između Srbije i Republike Srpske.

Analitičar Branko Radun kaže za „Alo!” da je očigledno da vladika Grigorije ima velike političke ambicije.

“On očigledno ima političke ambicije i njegovi stavovi se očigledno razlikuju od Dodikovih. On želi da dođe u poziciju u kojoj može da odlučuje od odnosima unutar BiH, odnosno da bude arbitar između RS i Federacije, ne samo na vjerskom planu, nego i na političkom. Veoma je moguće da će podržati opciju protiv Dodika, a da li će potpuno ući u političke vode i izaći iz Crkve, to ne bih mogao da kažem. Kada su tokom prošle godine od vjerskih vođa u BiH odapinjane otrovne strelice da „Vlah ne može biti na čelu Srebrenice” i da je RS genocidna tvorevina, nije reagovao i bez problema je sjedio s ljudima koji su to tvrdili. To možda i pokazuje u kom smjeru će ići njegovo poltičko djelovanje “, kaže Radun.

O tome da se u posljednje vrijeme vladika Grigorije upliće ne samo u politički život RS, nego i Srbije, Radun kaže:

“Podržavao je Vuka Jeremića i praktično mu vodio kampanju za glasove Hercegovaca za izbore u Srbiji. Želi da bude politički faktor ne samo unutar BiH, nego i kada su u pitanju odnosi između Banjaluke i Beograda. On ipak prije svega želi da postane patrijarh i to je očigledno, ali sada je počeo da se okreće politici, misleći da će mu se to isplatiti”, navodi Radun.

ALO