Na Partizanskom groblju na Urijama u Prijedoru danas su položeni vijenci, a potom je održan istorijski čas povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.
Preživjelim veteranima Narodnooslobodilačke borbe i poštovaocima tekovina antifašizma obratio se gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ispred spomenika gdje su sahranjeni i posmrtni ostaci prvog komandanta kozarskih partizana, narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 72 godine dobro pobijedilo zlo i da današnje generacije uživaju plodove te pobjede.

“Mi smo među zemljama koje su se među prvima svrstale u borbu protiv fašizma. Mi, Prijedorčani i Kozarčani, posebno možemo biti ponosni na tu borbu, iako taj ponos nosi hiljade žrtava”, rekao je Đaković.

On je dodao da narod zna da cijeni slobodu, jer ju je uvijek plaćao životima, a da je iz Potkozarja uvijek išla poruka mira, slobode i konsenzusa.

S područja Prijedora u NOB-u je učestvovalo oko 5.000 boraca, od kojih je 2.984 poginulo. Prijedor je dao deset narodnih heroja i 564 prvoborca.

Među živima su samo četiri nosioca Partizanske spomenice, odnosno učesnika rata iz 1941. godine, koje je gradonačelnik danas posjetio u prostorijama SUBNOR-a i uručio im po 200 KM novčane pomoći.