Nedostatak strpljenja, tolerancije i spremnosti da se ulaže u partnerski odnos, kao i sve češće prevare i finansijski problemi, najčešći su uzroci koji dovode do okončanja braka, a tačku na bračnu zajednicu samo lani je stavilo 1.025 supružnika u RS.

Posljednji podaci Zavoda za statistiku RS pokazali su nimalo ohrabrujuće podatke da je na 1.000 sklopljenih brakova u RS u prosjeku 184,3 razvedenih.

– Svaki peti sklopljeni brak u Republici Srpskoj bio je razveden – podaci su zavoda.

Procjenjuje se da je prosječno trajanje braka prije razvoda bilo 12 godina i sedam mjeseci, a brakorazvodne parnice pokreću i oni koji su više desetina godina bili u ovoj zajednici. Kako pokazuju statistički podaci, od prve do pete godine braka razvelo se 22 odsto parova, u toku prve godine braka njih 5,2 odsto, a ukupan broj brakova razvedenih nakon 25 i više godina bio je 13,2 odsto.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da je institucija braka u današnje vrijeme ozbiljno “poljuljana”. Problemi u zajedničkom životu su, kako ističe, daleko izraženiji danas nego prije desetak ili 20 godina.

– Sve je teže uskladiti lične potrebe, a kamoli potrebe sa partnerom. Tu je evidentna i socijalna i ekonomska nezavisnost, pa mnogi već na prvim preprekama odustaju i nastavljaju sami kroz život – objašnjava Milić.

Dodaje da je potrebno više raditi na sebi.

– Mnogi, nažalost, ne znaju cijeniti šta imaju. Ide se uglavnom sistemom primjedbi i grešaka, umjesto da ističemo ono što je dobro, kao da se to dobro podrazumijeva. Dominiraju primjedbe i kritike i to se mora korigovati ukoliko želimo sačuvati skladnu vezu ili brak – poručuje Milić.

Direktor Centra za socijalni rad Gradiška Rade Cumbo kaže da veoma mali broj supružnika koji podnesu zahtjeve za razvod braka prilikom postupka mirenja, koji je obavezan ukoliko imaju djecu, odustane od namjere da se rastanu.

– Oni koji su već podnijeli zahtjeve za razvod braka uglavnom se i razvedu. Međutim, ima onih koji dođu u Centar namjeravajući da podnesu zahtjev za razvod, pa se ubrzo predomisle. Vjerovatno shvate da su donijeli ishitrenu odluku – rekao je Cumbo.

Prema njegovim riječima, kao najčešće razloge za razvod parovi uglavnom navode različite poglede na život ili prevaru jednog od partnera.

Brakovi sve rjeđi

Prošle godine, prema evidenciji Zavoda za statistiku RS sklopljeno je 5.563 brakova, što je u odnosu na prethodnu godinu, 332 braka manje.

– Evidentno je i odgađanje sklapanja braka, kako za mladoženje, tako i za nevjeste – ističu u ovom zavodu.

Glas Srpske