Polaganjem vijenaca stradalim u Drugom svjetskom ratu i istorijskim časom u Prijedoru je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom. Članovima prijedorskog SUBNORA i nosiocima partizanske spomenice, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je skromnu novčanu pomoć. Polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju u Vidoriji, Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u Novom Gradu.

Na partizanskom groblju u prijedorskom naselju Urije, brojne delegacije danas su položile vijence i poklonili se stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Prenesena je poruka da ogromna žrtva koju je narod Kozare i Potkozarja dao u borbi protiv fašističkog terora ne smije biti zaboravljena.

“U Potkozarju, to zna svako, velike žrtve su date. Zna se da je bio Јasenovac itd. Što se tiče Potkozarja velike žrtve su date na ovom području”, rekao je Ratko Marić, iz  gradske Organizacije SUBNOR-a Prijedor.

“Mladim generacijama poručujem da nikada ne smiju zaboraviti koliko je krvi prosuto za odbranu slobode u kojoj danas živimo, ali moramo biti i mudri i pametni jer bolje je 100 godina razgovarati nego jedan dan ratovati”, jasan je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

U Narodno-oslobodilačkoj borbi iz Prijedora je stradalo oko 3.000 boraca. Ovaj grad dao je 10 narodnih heroja i 564 prvoborca. Njima u čast učenici prijedorske Osnovne škole “Petar Kočić”, pripremili su i prigodan istorijski čas.

“Danas smo došli ovdje da obilježimo 9. maj, dan borbe protiv fašizma, naš narod je bio antifašistički, i naša škola priložila je vijenac koji su postavili učenici naše škole”, istakla je Ana Reljić iz O.Š. “Petar Kočić”.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u Novom Gradu. Brojne delegacije položile su vijence na partizanskom groblju u naselju Vidorija, na mjestu gdje su 2. avgusta 1941. godine, ustaše na mučki način pogubile 150 civila iz Novog Grada i okoline.

“Danas smo došli da evociramo uspomene, da obilježimo taj datum, i da odamo poštu poginulim i žrtvama fašističkog terora”, podsjetio je Drago Todić, predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Novi Grad.

U Drugom svjetskom ratu stradalo je oko 7.000 stanovnika opštine Novi Grad, a povodom obilježavanja Dana oslobođenja od fašizma, 12. maja u ovoj opštini biće održana tradicionalna Trka Oslobođenja.

RTRS