Prema podacima Savjeta ministara BiH u periodu od 2010. do 2016. godine 25.464 osobe podnijele su zahtjev za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o informaciji koju je Savjet ministara BiH dostavio na poslaničko pitanje Senada Šepića, koje se odnosilo na broj osoba koje su tražile ispis iz bh. državljanstva.

Kako je navedeno, 2010. godine zahtjev za odricanje od državljanstva BiH podnijele su 3.592 osobe, 2011. godine 3.380 osoba, 2012. godine 3.499 osoba, 2013. godine 3.516 osoba, 2014. godine 3.515 osoba, 2015. godine 3.576 osoba, a 2016. godine 4.386 osoba.

Posebno je zabrinjavajući trend rasta broja osoba koje se odriču bh. državljanstva. Tome najbolje svjedoči podatak da povećanje broja primljenih zahtjeva iznosi 794 u poređenju sa 2010. i 2016. godinom.

Osoba koja se odriče državljanstva Bosne i Hercegovine daje izjavu o odricanju lično ili putem punomoćnika na pripremljenom obrascu kod Ministarstva civilnih poslova BiH u Sarajevu ili u diplomatsko konzularnim predstavništima BiH u inozemstvu.

U Zakonu o državljanstvu BiH navodi se da građanin koji je napunio 18 godina, koji živi u inostranstvu i ima državljanstvo druge države, ili mu je zagarantovano sticanjem državljanstva druge države, ima pravo da se odrekne BiH državljanstva.

Također, djetetu koje živi u inostranstvu i ima državljanstvo druge države, ili mu je ono zagarantovano, prestaje državljanstvo BiH odricanjem na zahtjev oba roditelja kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo prestalo odricanjem, ako je drugi roditelj mrtav ili je izgubio roditeljsko pravo ili je stranac ili osoba bez državljanstva, ili na zahtjev usvojioca ako mu je prestalo državljanstvo BiH odricanjem i ako je odnos između usvojioca i usvojenog djeteta odnos potpunog usvojenja.

Ako je dijete starije od 14 godina, zahtijeva se njegov pristanak.

“Odluka o odricanju može biti poništena na zahtjev osobe o kojoj je riječ, a koja je napustila BiH, ako ta osoba nije stekla strano državljanstvo u vremenskom periodu od jedne godine od dana kad je izgubila državljanstvo BiH odricanjem”, piše u Zakonu o državljanstvu BiH.

Klix.ba