Asocijacija stvaraoci Republike Srpske smatra da su za postojanje Srpske zaslužni podjednako i stvaraoci i borci, jer su Srpsku jedni stvorili mnogo prije početka rata, a drugi je odbranili.

“To je istorijska činjenica koju nijedan dobronamjerni pripadnik srpskog naroda ne bi smio niti mogao da negira. To čine srpski neprijatelji protežirajući tezu da je Republika Srpska stvorena u ratu uz obavezni dodatak – ‘na genocidu’”, navodi se u saopštenju Asocijacije stvaraoci Srpske.

U saopštenju se ističe da Asocijacija stvaraoci Republike Srpske nijednim gestom ne želi da negira zasluge boraca, posebno onih koji su žrtvovali dio svog tijela, kao i onih koji su za slobodu položili život.

Iz Asocijacije navode da imaju obavezu da se bore da se napravi registar onih koji su stvorili Republiku Srpsku, isto kao što je to urađeno za borce.

“Stvaroci nisu samo poslanici prvog saziva, iako su za stvaranje Republike Srpske najzaslužniji. Stvaraoci su svi oni građani koji su u stvaranju Republike Srpske učestvovali. To su odbornici u lokalnim parlamentima, doktori u bolnicama, nastavnici u školama i fakultetima i svi drugi bez kojih Republike Srpske ne bi bilo”, ističu iz ove asocijacije.

U saopštenju se naglašava da će se Asocijacija stvaraoci Republike Srpske zalagati da se napravi spisak stvaraoca da bi buduće generacije znale ko se borio za Republiku Srpsku, a ko je njeno stvaranje i odbranu gledao na tv ekranu.

“Odbacujemo sve nekorektne optužbe upućene na račun prvih poslanika Republike Srpske kojima se, dok su bili aktivni, divio srpski narod. NJihova uloga je istorijska, a marginalizovani su kao da nikad i nisu postojali. U proteklih 25 godina njih 26 je napustilo ovaj svijet, a većina živi na granici egzistencije”, navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije stvaraoci Repubike Srpske poručuju da im može biti za utjehu da će istorija svakoga staviti na mjesto koje je zaslužio i koje mu pripada, te da istoriju niko nikada nije uspio da prevari, ma koliko se trudio.

Srna/ATV