Poslanici Narodne skupštine sutra nastavljaju 18-tu redovnu sjednicu, koja bi mogla dati odgovore na mnoga pitanja.

Tema na kojoj će zasigurno koplja lomiti sve strane – biće prodaja 64,99 odsto akcija Rudnika željezne rude “Ljubija”, a ona će otkriti i odgovor ima li prostora za prekompoziciju većine, ili je samo riječ o spekulacijama pojedinih partija.

Vlada ostaje pri svom stavu, i nema povlačenja odluke o prodaji akcija osnovnog kapitala u Rudnicima željezne rude “Ljubije”, tvrdi ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

“Vlada Republike Srpske će sa ovom odlukom ostati do kraja u Narodnoj skupštini Republike Srpske i omogućiti narodnim poslanicima da o tome vode raspravu i na kraju da o tome glasaju”, dodao je Đokić.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine, DNS-ovac Nedeljko Čubrilović tvrdi da ova odluka neće doći na red u nastavku skupštinskog zasjedanja, te da se rasprava očekuje 16. ili 17. maja. Govoreći o eventualnoj rekonstrukciji Vlade, Čubrilović kaže da je prekompozicija većine u domenu spekulacije i da nikakvih razgovora nije bilo.

“Ukoliko dođe do razgovora, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da koalicija koja čini vlast u Srpskoj traje blizu 20 godina i da je tu stečeno povjerenje koje u ovom trenutku teško da može da razgradi neka odluka ili potez”, istakao je Čubrilović.

Iz PDP-a poručuju – nema odustajanja od inicijative za izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Vlade. Za njih je i pitanje Rudnika “Ljubija” kamen spoticanja i razlog za opoziv Vlade.

“Mi ovo smatramo jednim avanturističiim potezom Vlade Republike Srpske koja gleda kako da se dočepa 92 miliona maraka kako bi pokušala riješiti hroničnu nelikvidnost budžeta, a ne neki strateški cilj”, naglasio je šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Miroslav Brčkalo.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Milenko Savanović, tvrdi da je Vlada stabilna i da nema nikakvih problema u njenom funkcionisanju. Inicijativu PDP-a ocijenjuje kao njihovo demokratsko pravo.

RTRS