Bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker izjavio je da ima projekat za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori.

Ovaj put, dodao je Voker, došao je na Kosovo, jer želi da predstavi “novi projekat na kojem radi”, prenose prištinski mediji.

“Cilj ovog projekta na kojem radim je za sve Albance, na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji. Radim na zajedničkom projektu na njihovom ujedinjenju. Albanci u svijetu su bili ujedinjeni devedesetih isključivo u svrhu oslobađanja Kosova. Bio sam sa njima kada su proglasili nezavisnost. Albanci su dobili i došli su zajedno da slavimo, sada je vrijeme poslije nezavisnosti, za posljednji korak, da svi budemo zajedno, da se ostvari ovo dostignuće”, rekao je Voker.

Voker je široj javnosti poznat kao šef misije koja je svojim radom i izvještavanjem sa Kosova tokom sukoba 1998. i 1999. godine, uticala na formiranje međunarodnog javnog mnjenja da tadašnju SR Јugoslaviju treba bombardovati, što se i dogodilo u proljeće 1999. godine.

U selu Račak su početkom 1999. godine pronađena tijela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja misija OEBS-a, na čelu sa Vokerom, bez dokaza optužila srpske snage bezbijednosti, a ovaj događaj – iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima – presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju bivše SR Јugoslavije.

Svi izvještaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi – pripadnici OVK, ali na zapadu je taj događaj kvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za NATO bombardovanje koje je počelo krajem marta 1999. godine.

Vokeru je u januaru ove godine u selu Račak otkrivena statueta. Bio je prisutan na otkrivanju zajedno sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem i bivšim kosovskim predsjednikom Bedžetom Pacolijem.

Izvor: RTS