Predstavnici 21 austrijske organizacije, od političkih do kulturnih, zatražili su da se zabrani komemoracija na Blajburgu 13. maja, jer je riječ o fašističkom okupljanju koje nije dozvoljeno po austrijskom Ustavu.

Protiv komemoracije potpisana je i peticija, koju su predali u kancelariju koruškog guvernera i parlament, javljaju austrijski mediji.

Otvorena je i “Fejsbuk” stranica pod nazivom “Inicijativa: Reci `Ne` ustašama u Blajburgu”.

Ovoj inicijativi danas se pridružila i stranka Zelenih, koja upozorava da je riječ o najvećem okupljanju neonacista, revizionista, pristaša fašizma u Austriji, prenose hrvatski mediji.

Zeleni očekuje od vlasti da zabrani komemoraciju, te upozoravaju da je u Blajburgu masovna pojava zabranjenih fašističkih simbola.

Komemoraciju ne podržava ni gradonačelnik Blajburga Štefan Visočnik, koji je naveo da se crkveni kontekst koristi da bi se zataškali pravi motivi.

On je apelovao na austrijski MUP da izradi novi zakon koji bi obuhvatio i zabranio i oznake koje su zabranjene u Hrvatskoj.

Austrijski zakoni zabranjuju isticanje kukastih krstova i sličnih obilježja, ali ne zabranjuju ustaške uniforme i oznake koje su zabranjene u Hrvatskoj.

“Dok zakon ne bude promijenjen, nemam ovlaštenja da zabranim održavanje komemoracije jer se održava na privatnom posjedu”, rekao je Visočnik.

Austrijski list “Standard” piše da se ove godine u Blajburgu očekuje između 10.000 i 15.000 posjetilaca, a antifašističke organizacije upozoravaju da je riječ o najvećem okupljanju radikalnih desničara i ekstremista u ovom dijelu Evrope, koje je prikriveno pod crkvenom komemoracijom.

U članku pod naslovom “Zabrana hrvatske komemoracije u Koruškoj”, piše da su kao razlog okupljanja navedena ubistva hiljada ustaških vojnika nakon kapitulacije nacista 1945. godine, koje su britanske vojne snage u Blajburgu predale jedinicama jugoslovenske vojske.

Izvor: SRNA/RTRS