Oko 600 radnika “Arcelor Mittala” Prijedor protestovali su danas u Banjaluci i poručili da su spremni i na radikalne mjere ukoliko Narodna skupština RS izglasa da se 64,9 odsto akcija Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ proda kompaniji „Israeli Investment Group Inc“.

Iz Prijedora je u Banjaluku stiglo dvanaest autobusa radnika Mitala, obučenih u radne uniforme i sa rudarskim šljemovima na glavi.

U mirnu šetnju u znak protesta radnici su krenuli sa Trga Krajine prema Narodnoj skupštini RS gdje su predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada i predstavnici radnika “Arselor Mitala” predali peticiju sa propratnim pismom u kome su izrazili nezadovoljstvo namjerom da kompaniji “Izrael investment grupa” budu prodate akcije Rudnika željezne rude “Ljubija”.

Šetnja je dalje nastavljena prema Parku “Mladen Stojanović”. Povorka radnika je na putu prema Parku prošla i pored zgrade Vlade RS

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

O prodaji akcija “Ljubije” parlament će se izjasniti naredne sedmice kada je predviđen nastavak sjednice Narodne skupštine.

predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada i predstavnici radnika “Arselor Mitala” predali su danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske peticiju sa propratnim pismom u kome su izrazili nezadovoljstvo namjerom da kompaniji “Izrael investment grupa” budu prodate akcije Rudnika željezne rude “Ljubija”.

ATV