Kada bih se ponovo rodila, radila bih ovaj posao, priča Milica Latinović, medicinska sestra banjalučkog Doma zdravlja. Iako im je struka već odavno na staklenim nogama, nijednom nije pomislila da bolju zaradu potraži preko granice. Odlučila je, kaže, da znanje koje je stekla u Srpskoj, tu i iskoristi.

“Ja sam protiv toga. Kao majka i kao medicinska sestra mislim da smo jedina zemlja u svijetu koja školuje ljude i koja školovane ljude pušta vani. Na tome treba jako puno raditi”, rekla je Latinović.

Ništa nije bolje ni u banjalučkom Kliničkom centru. Na Odjeljenu za bolesti uha, grla i nosa godinama radi Spomenka Hotilovac. Već odavno smo u sijenci, kaže iskusna medicinska sestra, a ni česte žalbe nisu uticale na platu.

“Medicinske sestre su humani radnici, svako od nas ko upiše ovu školu, završi je sa ljubavlju, rjetko se kada i žali, ako se žali to su uslovi rada i primanja od kojih i zavisi egzistencija”, objasnila je glavna medicinska sestra Klinike za bolesti uha, grla i nosa Spomenka Hotilovac.

Plate su upravo ono što medicinare tjera iz Srpske, kaže predsjednik Sindikata medicinskih sestara. Smatra da je sve u rukama Ministartava zdravlja i obrazovanja, koji mogu i moraju da spriječe odliv kadra i sumnjive prekvalifikacije.

“Da bi se sestre riješile kvalitetno, mora se donjijeti zakon o sestrinskoj djelatnosti. Moraju se zaustaviti prekvalifikacije. Ja moram da upozorim javnost, vas kao pacijente sutra čeka opasnost u liku i djelu medicinske sestre i tehničara u zdravstvenoj ustanovi, tamo će vas sačekati neko ko nije stručan i kompetentan da daje zdravstvenu uslugu”, rekao je predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ranko Palačković.

Iz Ministarstva zdravlja na to odgovaraju odlukom o formiranju komore medicicnskih sestara i tehničara, koja će, tvrde, biti u službi zaštite profesije. I Banjalučani koji su danas došli u Park Petar Kočić, makar da izmjere pritisak, kažu da je iskusna i posvećena medicinska sestra, pravi melem za svakog pacijenta.

ATV