Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas da je zadovoljan unutarstranačkim izborima i konsolidacijom stranke koja je započela u oktobru prošle godine i najavio održavanje Skupštine SDS-a 27. maja u Banjaluci ili Bijeljini.

“Unutarstranačka konsolidacija je proces i priprema za veoma bitne parlamentarne izbore 2018. godine koji su životni izbori za Republiku Srpsku”, rekao je Govedarica nakon sjednice Predsjedništva SDS-a koja je održana u Gradskoj upravi Bijeljine.

On je istakao da se na Skupštini SDS-a neće birati predsjednik stranke, nego će više od 400 članova izabrati 71 delegata za Glavni odbor SDS-a, potom i novo stranačko rukovodstvo sa devet potpredsjednika SDS-a, iz svake izborne jedinice po jedan, te po jedan iz reda omladine i žena.

Govedarica je rekao da je na sjednici Predsjedništva razmatrana i trenutna politička situacija i da je za SDS zabrinjavajuće što se ponovo najavljuju akcize, koje ranije nisu usvojene.

“Jedan od zaključaka je sugestija i odluka kojom obavezujemo ministre SDS-a da ne prihvate zakon o akcizama na sjednici Savjeta ministara BiH, ukoliko bi se opet pojavio”, rekao je lider SDS-a i upozorio da poslovničke norme ne dozvoljavaju da se zakon koji padne u parlamentu ponovo pojavi u proceduri narednih šest mjeseci.

On je najavio da će danas razgovarati sa PDP-om da se i njihov ministar Igor Crnadak pridruži ministrima iz SDS-a ukoliko se novi zakon o akcizama eventualno pojavi u proceduri do kraja maja.

“Akcize su pogubne za Republiku Srpsku i pogubne za građane BiH, jer ova vlast nije u stanju da nađe dovoljno izvornih prihoda da bi funkcionisao kompletan sistem, već dodatno zavlače ruku u džep građanima”, rekao je Govedarica i istakao da je to za SDS neprihvatljivo.

Govedarica je još jednom potrdio stav SDS-a da na nivou BiH nema parlamentarne većine, uz ocjenu da nema ni političke krize, nego se odlučuje od slučaja do slučaja.

Lider SDS-a je najavio da će sutra sa liderima NDP-a Draganom Čavićem i PDP-a Branislavom Borenovićem na konferenciji za novinare predstaviti javnosti materijal pripremljen za izglasavanje nepovjerenja Vladi u Narodnoj skupštini i narednog dana ga uputiti u parlamentarnu proceduru.

“To je materijal koji dobrim dijelom govori o promašajima Vlade i mnogobrojnim aferama koje ne mogu stati na 200 stranica”, dodao je Govedarica.

ATV