Češki hor “Moravija hor” iz Ostrave pobjednik je 17. Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, koji je održan u Prijedoru, dok je nagradu publike dobilo Srpsko pjevačko društvo “Јedinstvo” iz Banjaluke kojem je pripalo i drugo mjesto na ovom festivalu po odluci žirija.

Treće mjesto po odluci žirija pripalo je Horu “Kantemus Kamnik” iz Slovenije.

Predsjednik žirija Zapro Zaprov je novinarima izjavio da je žiri imao veoma težak posao, jer je bilo puno kvalitetnih horova, te da je bilo teško odvojiti one najbolje.

– Mislim da smo bili objektivni, publika je bila fantastična što se vidi i po tome što su se neke naše odluke gotovo podudarile te upravo zbog takve publike želim dugovečnost ovom festivalu – rekao je Zaprov.

On je dodao da je presudio opšti utisak, repertoar i izvođenje i da su to bili segmenti koji su opredijelili nagrade.

Plaketu “Zlatna vila”, kao nagradu za vrhunske domete u horskom pjevanju prati novčana nagrada od 5.000 KM, a nagradu publike prati novčani iznos od 1.500 KM, čiji je ovogodišnji sponzor bila kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

Žiri u čijem su sastavu, osim Zaprova, bili i Tomislav Fačini iz Zagreba i Aljoša Novaković iz Prijedora dodijelio je šest posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.

Posebno priznanje za najbolje izvedeno djelo starog majstora dodijeljeno je Mješovitom horu iz mađarskog grada Pečuja, priznanje za najbolje izvedeno savremeno djelo pripalo je Primorskom akademskom zboru “Vinko Vodopivec” iz Ljubljane, dok je nagrada za najbolje izvedeno djelo domaćeg autora pripala Gradsom mešanom horu “Vardar” iz Skoplja.

Žiri je za najbolje izvedenu kompoziciju duhovne muzike priznanjem nagradio Pančevačko srpsko crkveno pjevačko društo, a za ukupan scenski nastup Mešoviti hor AKUD Univerziteta Novi Sad “Sonja Marinković”, dok je posebno priznanje pripalo dirigentu Pjevačkog zbora “Јosip Štolcer Slavenski” iz Čakovca Senki Bašek Šamec.

U publici je druge festivalske večeri bio i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević koji je istakao da je ovo tradicionalna manifestacija koja uživa veliki ugled među ljubiteljima horske muzike.

– Značajno je što je ove godine festival dobio i “Malu vilu” tako da već od školskih klupa počinjemo njegovati horsko pjevanje i vjerujem da ćemo na našem prostoru imati daleko boljih horova mada je i ovaj festival pokazatelj da u Republici Srpskoj horsko pjevanje ima svoje mjesto – rekao je Malešević.

Pokrovitelj i izvršni organizator ovogodišnje “Zlatne vile” je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i prijatelj festivala Fabrika keksa “Mira” – članica “Kraš grupe”.

Festival horova “Zlatna vila” prva je u nizu manifestacija kojima će grad Prijedor narednih dana obilježiti Dan grada – 16. maj.

Izvor: SRNA/RTRS