Dan pred skupštinsku raspravu o privatizaciji Rudnika železne rude „Ljubija“, SNSD i SP uspele su da obezbede 40 poslanika spremnih da glasaju za prodaju državnog kapitala „Izrael investment grupi“, saznaje „EuroBlic“.

Za prolaz vladine odluke o prodaji nedostaju im još dva poslanika, budući da je treći koalicioni partner, DNS, istakao da neće glasati za ovakvu privatizaciju.

Podsećamo, „EuroBlic“ je pre nekoliko dana objavio da je krnja vladajuća koalicija uspela da raznim „metodama“ sakupi dovoljno poslaničkih glasova, kako bi iz igre izbacili DNS i Marka Pavića, ali je očigledno da su se neki u međuvremenu predomislili. Koji – nije poznato, ali će se sve znati veoma brzo, budući da poslanici sutra nastavljaju sednicu, a „Ljubija“ je treća tačka po redu.
Pretpostavlja se da će poslanik SDA u koaliciji „Domovina“ iz Zvornika Nedim Čivić definitivno podržati prodaju državnih akcija u „Ljubiji“, bez obzira na stav stranke. Kako saznajemo, na takvu odluku uticale su i Čivićeve veze sa funkcionerima SNSD u Zvorniku, sa kojima je u poslovnim i političkim odnosima.

Ostatak poslanika „Domovine“, po svemu sudeći, ipak neće glasati za prodaju, kako zbog oštrog pisma koje im je uputila Sindikalna organizacija Železere Zenica, tako i zbog stranačke discipline.

Prema nezvaničnim informacijama „EuroBlica“, lobira se i prema poslanicima SDS iz Zvornika – Dragomiru Vasiću, Siniši Iliću i Slađani Nikolić, ali još nije poznao da li će popustiti pritiscima u kojima se čak pominje „fond za kupovinu poslanika“.

Istovremeno, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da u resornom ministarstvu postoji služba koja će svakome ko želi da izvrši uvid u bilo šta u vezi sa Rudnicima železne rude “Ljubija” to i omogućiti.

Đokić je rekao da su dva poslanika Narodne skupštine Srpske, koja su uputila ministarstvu zahtev za pojašnjenje u vezi sa slučajem RŽR “Ljubija”, želela da dobiju informacije o istorijatu ovog pitanja.

– Postupak prodaje akcija u RŽR „Ljubija“ pokrenut je 2012. Mi smo da sada imali više ponuda zainteresovanih za kupovinu akcija. Ovo je četvrti takav postupak, čime ćemo ovu aktivnost i završiti konačnim razmatranjem sutra u parlamentu – rekao je Đokić u Ugljeviku.

EuroBlic