Prijedorski gradonačelnik Milenko Đaković poručio je danas da je Prijedor, uprkos turbulentnim vremenima, postao bezbjedan grad, sa povoljnim poslovnim okruženjem i dobrim međunacionalnim odnosima.
Obraćajući se gostima na svečanoj akademiji povodom Dana grada, Đaković je rekao da je Prijedor davno poslao poruku investitorima da je grad povoljan za investiranje i da su oni dobrodošli.

“Suština je da je Prijedor stvorio, prije svega, povoljan ambijent za investiranje i da je mimo Republike i BiH uveo niz podsticajnih mjera u poljoprivredi i preduzetništvu koje je do sada redovno isplaćivao korisnicima”, istakao je Đaković.

On je dodao da samo zlonamjerni ne žele da vide ono što govore podaci da je u 2016. godini ostvaren najniži nivo nezaposlenosti u proteklih deset godina.

“Strategijom razvoja do 2024. godine u sam vrh smo stavili ekonomiju, sa naglaskom na industrijsku proizvodnju jer ćemo samo na taj način stvarati nove vrijednosti i dugoročno obezbijediti razvoj našeg grada, kroz povećanu proizvodnju, veći izvoz i zapošljavanje i sigurniju budućnost našim građanima”, rekao je Đaković.

Na ovoj svečanosti koja je održana u Gradskom pozorištu, dodijeljena su i najviša priznanja grada.

Plaketa grada kao najviše priznanje uručena je privrednom društvu “Metal-Mont Mijić” iz Brezičana za poseban doprinos u razvoju privrede grada u 2016. godini.

Riječ je o preduzeću koje se bavi proizvodnjom cisterni, rezervoara, metalnih posuda, te procesne opreme u naftnoj industriji, izvozno je orijentisano i zapošljava 33 radnika.

Nagrada grada, koja uključuje i novčani iznos od 2.000 KM, dodijeljena je Nacionalnom parku “Kozara” za posebno vrijedne razultate u razvoju turizma i očuvanju i zaštiti prirodnih ljepota Kozare.

Titulu počasnog građanina Prijedora ponio je doskorašnji gradonačelnik Marko Pavić, koji se, kako se navodi u obrazloženju, svojim radom i djelovanjem dao doprinos razvoju i širenju ugleda grada Prijedora.

Pohvala kao nagrada i javno priznanje grada uručena je Slobodanu Brdaru, predsjedniku Udruženja penzionera grada, a zahvalnica Arcelor mital fondaciji Prijedor.

U ime nagrađenih zahvalio se Pavić, koji je istakao da ova priznanja obavezuju da i dalje rade i zajedno grade Prijedor.

“Sve nas posebno raduje što smo priznanje dobili od svog grada i svako od nas na svom poslu i u svojoj sredini, a posebno što su naš rad drugi prepoznali”, rekao je Pavić.

Svečanoj akademiji su prisustvovali ministri uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, saobraćaja i veza Neđo Trninić i provjete i kulture Dane Malešević, ambasadori, načelnici susjednih opština, delegacije bratskih gradova, predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i drugi brojni gosti iz privrednog i društvenog života grada.

Obilježavanje Dana grada Prijedora počelo je jutros prijemom za delegacije iz slovenačkog grada Bovec, turskog grada Manisa i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vekija i ambasadora BiH u Japanu Borislava Marića.

Svečanosti su nastavljene nastupom mališana Dječijeg vrtića “Radost” i polaganjem vijenaca na spomenik “Za krst časni” i oslobodiocima Prijedora, a biće organizovan i svečani prijem za sve goste u Hotelu “Prijedor”.

Nakon toga počeće 24. Međunarodne ulične trke “Prijedor 2017”, a večeras će na Trgu majora Zorana Karlice koncert održati Haris DŽinović.