Marko Perković Tompson, pjevač koji je izgradio karijeru na petparačkim pjesmuljcima o domovini, bogu i porodici, prije par dana dao je intervju za slovenački Reporter u kojem je uspješno skočio sam sebi u usta, piše portal Indeks.

Indeks je krajem 2003. godine objavio članak o tome kako je Tompson pjevao pjesmu pod nazivom “Јasenovac i Gradiška stara”, u kojoj se slavi ustaško ubijanje Srba u zločinačkoj NDH.

O kakvoj pjesmi se radi, najbolje opisuju njeni stihovi, na koje ovom prilikom Indeks podsjeća:

“Јasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara

Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Јure

U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Јadranu

Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani

Tko je reka, je.. li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća”

Nakon objave tog teksta, pjevač je prvo tvrdio da se “ne sjeća” da je to ikada pjevao, da bi poslije više od decenije, na kraju priznao u saopštenju na svojoj veb stranici (8.januara 2014). Rekao je da on nije autor pjesama poput “Evo zore…”, “Јasenovac…” i sličnih, ali ih je pjevao “što je svima poznato, u određenom periodu svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama, ne skrivajući se”.

Međutim, u intervjuu od prije nekoliko dana za slovenački Reporter, povodom inicijative da se zabrani njegov koncert u Mariboru, Tompson tvrdi da mu je dotična koljačka pjesma “montirana”. Rekao je da su mu takve pjesme podvalili neki novinari kako bi ga prikazali kao negativca.

– Tu su mi snimku podvalili neki novinari sa HTV-a. Ta priča ima već 15 godina – “objelodanio” je on, potpuno ignorišući svoju izjavu od prije 13 godina da je tu pjesmu pjevao svugdje gdje su “obožavaoci” tražili.

Kako zaključuje autor teksta, Indeks nikada neće zaboraviti Tompsonove kontradiktorne i lažljive izjave, baš kao ni slavljenje ustaških koljača.

Izvor: Indeks