Poslovođa proizvodnje u kompaniji “Arselor Mital” Milan Đaković izjavio je na današnjem protestu u Banjaluci da su radnici ove kompanije obustavili proizvodnju i da je njihov osnovni zahtjev da Vlada Republike Srpske povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude /RŽR/ “LJubija”.

“Došli smo ovdje da izrazimo protest prema odluci Vlade Republike Srpske. Radnici nemaju ambicije da odlučuju i mi poštujemo institucije Srpske”, rekao je Đaković novinarima.

On je naveo da okupljeni radnici do daljeg ostaju u parku “Mladen Stojanović” i da bi u toku dana trebalo da im se pridruži grupa od 250 radnika iz Prijedora.

Govoreći o tome kakav će biti odgovor radnika kompanije “Arselor Mital” ako Narodna skupština Republike Srpske prihvati odluku Vlade o prodaji osnovnog paketa akcija RŽR “LJubija”, Đaković je istakao da ostaje da se vidi kako će se stvari dalje odvijati.

On je dodao da “Arselor Mital” nasuprot “papirnim obećanjima `Izrael investment grupe`”, već ima razrađen posao sa 850 radnika koji žive od svog rada, “naslonjeni” na RŽR “LJubija”, sa prosječnom platom od 1.100 KM.

Đaković je naglasio da se rukovodstvo kompanije “Arselor Mital” izjasnilo da ne želi da radi i ima partnera u organizaciji koja se ne bavi rudarstvom, niti joj je to osnovna djelatnost.

“Nama nije dozvoljeno da idemo pred Narodnu skupštinu Republike Srpske, iako smo mislili da tamo idemo i da svojim prisustvom pružimo podršku našim kolegama koji štrajkuju glađu”, kaže Đaković.

Radnik kompanije “Arselor Mital” Prijedor Milenko Radanović rekao je da poslanici u parlamentu Srpske odlučuju o nečemu o čemu pojedini nemaju dovoljno informacija, a neki ih imaju previše.

Okupljeni radnici nose transparent sa obilježjima kompanije “Arselor Mital”, zastavu Republike Srpske, kao i transparente sa natpisima poput “Budućnost to smo mi”, “Nećemo sa vama na krušku”, “Bez nas nema ni vas”.

Oko 150 radnika kompanije “Arselor Mital” okupilo se danas u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” na protestu u znak podrške kolegama koji pred zgradom Narodne skupštine Republike Srpske štrajkuju glađu zbog odluke Vlade o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “LJubija”.

Za kupovinu akcija osnovnog kapitala “LJubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM. O prodaji akcija “LJubije” parlament Republike Srpske trebalo bi da se izjasni danas ili sutra.

Srna/ATV