Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je danas da će o izgradnji memorijalnog centra u rudniku Omarska odlučivati građani Prijedora, a ne neko van tog grada, bez obzira na kojoj se funkciji nalazi.

Komentarišući saopštenje iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da su predstavnici “Arselor Mitala” Zenica i on saglasni da se izgradi memeorijalni centar u Omarskoj, Đaković je naveo u saopštenju da će o tome odlučivati građani kao što su i do sada radili, a ne neko van Prijedora.

Izetbegović i generalni direktor “Arselor Mitala” Zenica Biju Naira saglasili su se juče da je “izgradnja memorijalnog centra u rudniku Omarska neophodan korak”, koji će ova kompanija preduzeti čim grad Prijedor izda potrebnu građevinsku dozvolu.

Poslanik koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka izjavio je danas da je glasanje ove koalicije o prodaji rudnika “Ljubija” bilo uslovljeno gradnjom memorijalnog centra za stradale Bošnjake u Omarskoj.

Komentarišući sastanak Izetbegovića sa Nairom, Čakva je rekao da je za njega morbidno da je “Mital” nakon 14 godina poslovanja u Omarskoj, gradnjom tog spomenika uslovljavao glasanje “Domovine”.

On tvrdi da njega niko nije zvao, ali je “kroz priču bilo da je ‘Mital’ spreman da napravi taj centar”.

Izvor: SRNA/RTRS