Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je inicijativom o izgradnji memorijalnog centra u rudniku Omarska lider SDA Bakir Izetbegović naplatio od kompanije “Arselor Mital” način glasanja koalicije “Domovina” o odluci Vlade Srpske da akcije RŽR-a “Ljubija” budu prodate “Izrael investment grupi”.

“Izražavam pijetet za sve žrtve i ne želim da Srbi miješaju žrtve sa bilo kakvim biznisom. Međutim, očigledno da je Izetbegović na neki način naplatio od `Mitala` glasanje koalicije `Domovina` kao što su predstavnici Saveza za promjene to naivno naplaćivali na drugi način, želeći da uzdrmaju Vladu Srpske”, rekao je Stevandić Srni.

On ističe da će se pokazati da je odbacivanje odluke Vlade Srpske da akcije “Ljubije” proda “Izrael investment grupi” na štetu Republike Srpske i Prijedora.

“`Mital` ne samo da će zadržati monopol, nego će izgleda podržati i bošnjački politički kurs. O tome bi trebalo da razmišljaju kolege iz Saveza za promjene jer su svojom naivnom političkom zagriženošću, u želji da što više uzdrmaju Vladu Srpske, postali poluga za ostvarivanje bošnjačkih interesa”, rekao je Stevandić.

On kaže da je potpuno jasno zašto je Savez za promjene bio na istoj strani sa SDA i koalicijom “Domovina” u Narodnoj skupštini u slučaju “Mital”.

“`Mital` je zadržao monopol, a Republika Srpska je izgubila razvoj i sada će još da pozicionira projekte Bakira Izetbegovića. Smatram da je to dovoljna opomena za sve Srbe”, rekao je Stevandić i dodao da žrtve ne bi trebalo miješati sa biznisom.

Kada je riječ o inicijativi za izgradnju memorijalnog centra u rudniku Omarska o kojoj saglasnost postigli Izetbegović i generalni direktor “Arselor Mitala” Zenica Biju Naira, Stevandić kaže da se pijetet prema žrtvama uvijek može izraziti na zajednički način uz dogovor, a ne kao nešto što treba da bude kamen spoticanja u budućnosti.

“Treba naći primjeren način sa kojim je saglasna Republika Srpska, a ne da neko nalazi način koji će služiti za uznemiravanje Srpske”, rekao je Stevandić.

Izetbegović i Naira saglasili su se da je izgradnja memorijalnog centra u rudniku Omarska “neophodan korak”, koji će kompanija “Arselor Mital” preduzeti čim grad Prijedor izda potrebnu građevinsku dozvolu.

Narodna skupština Republike Srpske na sjednici 17. maja nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija” Prijedor, metodom neposrednog izbora kupca.

Prilikom glasanja poslanici koalicije “Domovina” bili su uzdržani.

Izvor: SRNA/RTRS