Petorici najaktivnijih članova Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u 2016. godini danas u uručena priznanja i pokloni povodom 24. maja, dana te ustanove, prenosi Srna
Među nagrađenima su Mihajlo Starčević, učenik petog razreda Osnovne škole “Desanka Maksimović”, Miloš Puđa, učenik 3. razreda Gimnazije “Sveti Sava” i penzioneri Stojimir Novaković i Dušan Zekanović, dok je pravnik Vladimir Topić bio spriječen da prisustvuje dodjeli priznanja.

“Brat me je prvi put doveo u biblioteku kada sam se učlanio i otad sam redovan čitalac, a najviše uživam u naučnoj fantastici i nerealnim zapletima”, rekao je Starčević.

Budući maturant gimnazije Miloš Puđa najviše voli da čita poeziju, francuske simboliste, avangardu, neosimboliste, nadrealiste i slično.

Prosječnom penzioneru danas su mnoge stvari luksuz, pa i kupovina knjiga. Zato mnogi od njih redovno navraćaju u Gradsku čitaonicu. Izuzetak nisu ni penzioneri Stojimir Novaković i Dušan Zekanović koji su bili prijatno iznenađeni titulom najaktivnijih čitalaca u 2016. godini.

“Uglavnom čitam dnevnu štampu. Kao čovjek u trećem životnom dobu, drago mi je da su se baš mene sjetili u ovoj ustanovi kulture”, rekao je Zekanović.

Stojimir Novaković je već desetak godina u penziji i kako kaže, čita sve od stručne literature do domaćih, stranih pisaca i nobelovaca.

Direktor biblioteke “Ćirilo i Metodije” Mara Ećim podsjetila je da ova ustanova, već tradicionalno, nizom aktivnosti, među kojima i nagrađivanjem čitalaca, obilježava Dan biblioteke, 24. maj.

“Žao mi je što ovog puta nismo imali ni jednu damu među nagrađenim čitaocima. Pored prigodnih poklona, pozvali smo naših pet najaktivnijih čitalaca na slavski ručak povodom slave i Dana biblioteke”, rekla je Ećimova.

Ona je podsjetila da će program posvećen Danu biblioteke biti nastavljen u ponedjeljak, 22. maja, 13. “Majskim susretima mladih pjesnika” u organizaciji Društva književnika “Snaga riječi” i prijedorske biblioteke.

U utorak, 23. maja, će biti promovisan roman “Arzamas” Ivane Dimić, dobitnice NIN-ove nagrade za roman 2016. godine. Promocija počinje u 19.00 časova u Gradskoj čitaonici.

Od 22. do 27. maja Biblioteka će vršiti besplatan upis učenika osnovnih i srednjih škola.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” raspolaže knjižnim fondom od oko 65.000 hiljada bibliotečkih jedinica i ima 1.400 članova.