Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Mario Karamatić izjavio je da će biti zatraženo reaktiviranje Hrvatske Republike Herceg-Bosne ukoliko do kraja godine ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložio HNS.

Karamatić je naveo da za to već postoji podrška većeg broja poslanika u Saboru Hrvatske, dodajući da smatra da je reaktiviranje Herceg-Bosne neophodno.

“Što se tiče trećeg entiteta, moralo bi se tu ući u ustavne promjene i imati konsenzus stranaka u BiH. Pošto to očigledno nije moguće, HSS, kojem sam ja na čelu, zagovara da se aktiviraju članovi Bečke konvencije i da se vratimo na početne pozicije koje smo imali prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma prema međunarodnom pravu, a to je u ovom slučaju Hrvatska Republika Herceg-Bosna”, rekao je Karamatić za “Nezavisne novine”.

On je dodao da očekuje da će ovu ideju podržati i ostali iz hrvatskih stranaka i da nakon toga “kreće diplomatsko-pravni dio”.

Karamatić je naveo da na nivou BiH nema više parlamentarne većine, te da Savjet ministara BiH funkcioniše kao da je u tehničkom mandatu i da se većina sklapa od tačke do tačke.

On smatra i da je Savez za promjene pokazao da ne funkcioniše na nivou BiH, gdje, kako je naveo, nije samo pitanje ministra bezbjednosti Dragana Mektića, “kojeg njegova koalicija i stranka možda ne isprate dovoljno, već je tu i problem ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka sa kojim niko u parlamentu nema nikakvog kontakta”.

Izvor: SRNA/RTRS