Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da izjašnjavanje Vašingtona da ne podržava projekat “velike Albanije” predstavlja poruku Srbima da će, ukoliko ne priznaju /samoproglašeno/ Kosovo kao državu, dobiti Kosmet kao dio Albanije, kojoj niko, pa ni Beograd ne osporava status suverene države.

Kecmanović je u autorskom tekstu za “Fond strateške kulture” istakao da je nedoumice oko toga da li su autori projekta “velika Albanija” Albanci ili Amerikanci razbio specijalac iz tajnih službi SAD Vilijam Voker.

“Trebalo je da se on oglasi sa projektom preseljenja Kosova iz Srbije u Albaniju, pa da se srpski političari prisjete da je taj isti lik, po narudžbi takozvane međunarodne zajednice, svojevremeno iskonstruisao masovni zločin u Račku”, navodi Kecmanović.

On dodaje da je taj lažirani zločin poslužio kao opravdanje da Bil Klinton donese odluku da general Vesli Klark izda naredbu i da NATO bombama zaspe Srbiju.

Kecmanović u tekstu podsjeća da je Beograd protiv Klarka i svih navodnih boraca za demokratiju i ljudska prava bio podigao optužnice. ali su one poslije 2000. godine obustavljene prema preporuci te iste međunarodne zajednice.

“Zaboravite prošlost da biste imali bolju budućnost, poručeno je tada Beogradu”, navodi Kecmanović i konstatuje da se ne može reći da se vlasti u Srbiji poslije Slobodana Miloševića nisu potrudile da to i učine.

“Iako su nas zapadni saveznici bombardovali bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, Beograd nije tužio SAD i ostale za tipičnu agresiju i ratne reparacije. Nisu čak ni zvanične goste iz zemalja članica NATO-a vodili pred porušne zgrade Beograda da iskažu poštu žrtvama njihovih bombardera. Samo što se još nismo stidjeli i izvinjavali zbog njihovih zlodjela, ali ni to nije pomoglo”, ukazuje Kecmanović.

Prema njegovom mišljenju, Srbiju očekuje “makedonski postupak” ukoliko EU ne pritisne dovoljno efikasno premijera Srbije Alaksandra Vučića da Srbija požuri sa priznanjem “Kosova”.

“Otuda onomad onaj iznenadni apel iz Brisela da Beograd prizna `Kosovo`, kao i neobičan poziv šefa evropske diplomatije Federike Mogerini balkanskim liderima na privatnu večeru u sjedište EU”, navodi Kecmanović.

On naglašava da bi poenta onog što bi “domaćica Federika” mogla da kaže u tom neformalnom razgovoru moglo da bude “bolje je da svoje probleme rješavamo u vašoj budućoj evropskoj kući, nego da nam ih rješavaju drugi”.

“Pod tim `drugi` reći će da misli na Ruse, iako svi gosti dobro znaju da se radi o Amerikancima i da je poslije Podgorice i Skoplja na redu Beograd, a zatim i Banjaluka”, zaključuje Kecmanović.

Izvor: Srna/RTRS