U Prijedoru je večeras promovisan roman “Arzamas”, Ivane Dimić, koja je dobitnik NIN-ove nagrade za prošlu godinu.
Autorka ovog nagrađenog djela, u izdanju beogradske “Lagune”, istakla je na književnoj večeri u organizaciji prijedorske Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, da je forma romana nesvakidašnja i zanimljiva, i on je priča o tome da je ljubav jača od smrti.

“Raduje me što sam svoj roman predstavila baš u danima kada ova ustanova obilježava Dan biblioteke. Volim da provodim vrijeme u bibliotekama jer one su svemir, a bibliotekari su poseban svijet”, naglasila je Dimićeva.

Direktor prijedorske biblioteke Mara Ećim rekla je da se ovaj roman već nalazi na policama Gradske biblioteke i čitaonice.

“Mi svake godine organizujemo književno veče dobitnika ove najznačajnije nagrade za roman u Srbiji. Drago nam je što je prijedorska čitalačka publika imala priliku da večers upozna Ivanu i njen rad koji zaslužuje pažnju”, dodala je Ećimova.

Ivana Dimić je peta žena koja je dobila NIN-ovu nagradu, poslije Svetlane Velmar Janković /1995/, Dubravke Ugrešić /1988/, Grozdane Olujić /2009/ i Gordane Ćirjanić /2010/.

Ivana Dimić je diplomirani dramaturg. Autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Bila je na funkcijama pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva od 2001. godine, a od 2005. godine ima status istaknutog umjetnika.

SRNA/RTRS