Nakon emitovanja priloga u jučerašnjem Dnevniku o skidanju spomen-ploče poginulim borcima sa ulaza u mesnu industriju u Prijedoru- i danas brojna reagovanja.

Spomen ploča u Impru dio je jednog vremena, nastala tada, trebalo je da ostane i danas, kategorični su građani Prijedora.

Ističu da je to vrlo ružan potez.

Iako su, na zahtjev vlasnika mesne industrije, skinuli spomen- ploču da bi je zaštitili, borci ogorčenje tek danas ne kriju.

Bili su kažu, tolerantni, međutim, sve ima granice.

– Prag tolerancije, što se tiče boračke, je pređen. I nećemo ići iznad toga te ugroziti srpske nacionalne interese na prostorima Prijedora, a borci Prijedora su odbranili ovaj grad u dva navrata 30. maja i prvog oktobra 1992. i budite sigurni da su spremni da opet brane ovaj grad ako bude potrebno, navodi Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Potez prijedorske boračke organizacije je logičan, smatra Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

– Ispravan je korak što je Boračka to sama uradila.Mmože da je postavi na neko drugo mjesto bez da se ulazi u sukob sa novim vlasnikom, kaže Duratović.

Sukoba nema, ali nije korektno, kaže Zdravka Karlica, predsjednica Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, da, dok se u krugu jedne firme skidaju ploče palim borcima, Bošnjaci traže postavljanje memorijalnog centra u okviru rudnika Omarska.

Priča o skinutoj spomen- ploči palim srpskim borcima dobila je sasvim novu dimenziju. Da li je trebalo ili ne o tome je govorio i Edin Ramulić.

Ramulić podsjeća na bošnjačka obilježavanja u Prijedoru. Ističe da su građani Prijedora svake godine Dan bijelih traka 31.maja dostojanstveno ispoštovali.

– Mi ostavimo cvijeće sa imenima djece do duboko u noć nikada niko ne pomjeri nijedan cvijet, što opet govori na najbolji mogući način o odnosu građana Prijedora prema tome, kaže Edin Ramulić.

Upravo zbog toga Srbi iz Prijedora traže poštovanje prema palim borcima i spomen- pločama, koje i oni imaju prema drugima.

Primjer iz Impra, kažu, korak je unazad.

RTRS