Prijedor je bezbjedan grad i situacija se stalno poboljšava, a broj prekršaja i krivičnih djela iz oblasti međureligijske netrpeljivosti znatno je smanjen, rekao je gradonačelnik Milenko Đaković.
Đaković je naglasio da je tome doprinio Forum za bezbjednost građana, gdje aktivno rade sve organizacije i institucije koje se bave bezbjednošću i sankcijama, prenosi Srna

On je, kao domaćin okruglog stola pod nazivom “Sprečavanje incidenata i očuvanje stabilnosti”, koji je u Prijedoru organizovala Misija OEBS-a u BiH, naglasio da je posebna pažnja posvećena zajedničkim preventivnim mjerama i aktivnostima, u skladu sa usvojenim Akcionim planom prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Prijedora za period 2017-2021. godina.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić rekao je da je prema svim pokazateljima prijedorska regija bezbjedna, a Prijedor bezbjedan grad.

“Kada je riječ o incidentima motivisanim mržnjom oni se dešavaju svuda, pa ni Prijedor nije imun. Oni su se dešavali 2015. godine u vrijeme ljetne turističke sezone, policija je tada djelovala profesionalno, te takvih incidenata prošle godine nije bilo”, naveo je Ivanić.

Direktor Odjeljenja za ljudsku dimenziju Misije OEBS-a u BiH Fermin Kordoba rekao je da krivična djela počinjena iz mržnje predstavljaju prijetnju bilo kojoj zemlji i lokalnim zajednicama jer podrivaju fundamentalna ljudska prava pojedinaca i prijetnja su koheziji društva, i toga nije pošteđen ni Prijedor.

“Od vitalnog su značaja primjerena i pravovremena reagovanja prema počiniocima, ali i prema žrtvama. Ovo je bila prilika da razmijenimo znanja i donesemo zaključke za dalje poboljšanje razumijevanja i poštivanja, kako u ovoj, tako i u drugim zajednicama”, naveo je Kordoba.

On je istakao da je Forum za bezbjednost u zajednici dobra praksa koja ne postoji u svim lokalnim zajednicama.

Na okruglom stolu, na kojem su razmijenjeni stavovi i iskustva u prevazilaženju potencijalnih incidenata koji mogu da utiču na bezbjednosnu situaciju u Prijedoru, osim predstavnika lokalne vlasti i Policijske uprave Prijedor, učestvovali su i predstavnici pravosuđa, vjerskih zajednica, kao i predstavnici Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora i Koalicije za borbu protiv mržnje “Prva tolerancija” Prijedor.