Potpredsednik Fudbalskog saveza BiH iz Republike Srpske Milorad Sofrenić brzo je naučio „retoriku fudbalske čaršije“ iako je tek pola godine u fotelju koju je u minulom mandatu „grejao“ Darko Ljubojević. Za razliku od Banjalučanina, nekadašnjeg igrača Borca, Laktaša i klubova u inostranstvu koji se retko oglašavao u javnosti već radio posao, nekadašnji sudija Prve lige Republike Srpske prihvatio je, dobrovoljno, ulogu zaštitnika i advokata „krovnog“ Saveza.

Velika prašina podignuta je u sarajevskim centrima moći zbog činjenice da je mostarski Zrinjski, kolo pre kraja Premijer lige BiH, preuzeo lidersku poziciju od Željezničara i beži mu jedan bod, odnosno nalazi se nadomak titule, ali i zbog činjenice da je trofej Kupa zavšio u vitrinama Širokog Brijega, pa je krenula žestoka odmazda, a u celoj ovoj situaciji obračuna federalnih partnera predstavnici FS Republike Srpske gube objektivnost.

Sarajevski mediji su objavili da su predsednik FS BiH Elvedin Begić, prvi čovek Komiteta za sudije i suđenje Ibrahim Hasanbegović i direktor takmičenja Elmir Pilav podneli ostavke u subotu veče, a isto tako da će se o njima razgovarati kada se dopune materijali, posle završetka prvenstva. Međutim, Sofrenić tvrdi:

-To su spekulacije. Zvanične ostavke nisu podnesene.

Upravo je nekadašnji sudija iz Bijeljine vodio poslednju sednicu Izvršnog odbora FS BiH u odsustvu predsednika Begića (obrazloženje izostanka smrtni slučaj u porodici), a prema informacijama koje su stigle iz Sarajeva prvi čovek Saveza je veče pre sednice „fudbalske vlade“ imao konsultativni sastanak sa najbližim saradnicima koji su ga ubeđivali da ostane zbog njih samih?! I kakve su to nezvanične ostavke? Valjda one mogu biti ponuđene, podnesene ili neopozivno date, a zvanične i nezvanične su ustvari samo lingvistička akrobacija kakvih smo u prošlosti mnogo slušali u Savezu BiH.

Takođe, fudbalska javnost u dejtonskoj zemlji je iz godine u godinu ogorčena na neregularnost, korumpiranost i duboku nacionalnu podeljenost u Premijer ligi BiH u kojoj se primenjuju razni aršini za pojedine klubove, svaki neprimeren povik u Banjaluci, Prijedoru, Mostaru, Bijeljini, Širokom Brijegu, Istočnom Sarajevu… je nacionalizam, ali ne i pevanje ratnim zastavama s ljiljanima Armije BiH koje vise na Koševu i Grbavici, a pod kojima su počinjeni zločini „Tuzlanska kolona“ i „Dobrovoljačka ulica“. Tako se poverenje i iskrenost ne grade.

Na sve to potpredsednik FS BiH Milorad Sofrenić iz Bijeljine kaže:

-Prvenstvo ne može biti poništeno, ono će biti analizirano nakon poslednjeg kola i nakon izveštaja komiteta zaduženih za vođenje takmičenja. Kada oni donesu odluke Izvršni odbor će na bazi tih izveštaja doneti svoje mere i zaključke. Fudbal BiH nije u krizi. Ligaški fudbal pokazuje znatan napredak kada ga uporedimo sa prethodnim godinama. Ima propusta, ali se vidi poboljšanje.

Kakav je napredak klupskog fudbala u BiH vidi se po tome što su prošlog leta svi predstavnici u Evropi ispali u prvom kolu zato što dolaze iz lige koja je među poslednjima po kvalitetu na listama UEFA. Fudbal BiH ne drma kriza, što je zamena teza, već mnogobrojne afere o kojima su govorili i bivši funkcioneri FS BiH Amer Halep, Ibrahim Adilagić, Senad Islam i legendarni Faruk Hadžibegić, ali su svi oni, po prijavi predsednika Begića, suspendovani od strane Disciplinske komisije.

S druge strane Hasanbegoviću i Pilavu ističu mandati, oni žele druge funkcije u preraspodeli „kolača“ i novoj sistematizaciji, pa su ostavke kolo pre kraja prvenstva samo bile kamuflaža da sa sebe skrenu pažnju i odgovornost zbog razularene mase nezadovoljstva sa „plavog“ dela Sarajeva, tačnije Grbavice, koja se stvorena odmah nakon 111. večitog derbija. Onda je krenula medijska mašinerija koja je rezultirala nezapamćenim odlukama usmerenim prema Hercegovini.

Na ovaj način „multietničko“ i „otvoreno“ Sarajevo, kao Grad, želi da prikrije necivilizovani postupak žestokih pretnji fudbalerima Sarajeva pred 111. večiti derbi, pa su glavom bez obzira Grad na Miljacki napustili Edin Rustemović, Nermin Crnkić, Said Husejinović i Marko Mihojević. O tome se ćuti jer ova činjenica ruši ugled „civilizovane prestonice“ u kojoj je sve bajno i sjajno za razliku od ostalog dela zemlje „skopčane“ u Dejtonu.

Mladi ljudi, sportisti u Sarajevu su doživeli su takvo šikaniranje i poniženje, strepeći za život momentalno su napustili ovaj grad i pobegli na sigurno – fudbal im je bio u drugom planu. Čak i tako oslabljeno, bez četvorice prvotimaca, „bordo“ tim je pobedio Želju.

Na kraju celu stvar dodatno je zakomplikovao već pomenuti Elmir Pilav izjavom:

-Mislim da je tačan podatak da u Širokom Brijegu nikada nije igrao niko ko nije katolik. Mislim da nema takvih slučajeva u drugim klubovima i sportovima širom BiH.

I da je tačna ova teza direktor takmičenja Saveza koji je član UEFA, organizacije koja se bori protiv rasizma i nacionalizma, nije zadužen za brojanje „krvih zrnaca“ pogotovo što se radi i o posmatraču suđenja Evropske fudbalske unije. Kakve to evropske vrednosti promoviše činovnik UEFA Elmir Pilav?

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine počiva na nelogičnim vrednostima…

„Afera cener“ u Tužilaštvu

„Afera cener“ u kojoj je menadžer Sanel Klopić nudio golmanu Olimpika Dejanu Bandoviću 10.000 maraka da pusti Metalež da pobedi (utakmica završena 1:1) prosleđena je Tužilaštvu BiH.

Međutim, više nego izvesno je da u Savezu čekaju završetak prvenstva pa da vide epilog da li će Jajčani ispasti iz lige ili ne. Ukoliko Metalež u poslednjem kolu izbori status premijerligaša, u šta malo ko sumnja, jer je „označen“, desiće se nova afera – na već postojeću.

Sve se znalo 2014.

Da je u FS BiH odavno izgubljen kompas pokazuje i „red vožnje“ dodele šampionskog pehara 28. maja, odnosno nezabeležen slučaj do sada.

Ako Željezničar bude prvak ceremnonija uručenja će biti u Sarajevu u 19.15 časova. U slučaju da Zrinjski bude prvak ceremnonija je u Mostaru u 21 čas, a ukoliko se desi da Sarajevo postane šampion uručenje je u Sarajevu u 23 časa.

Zanimljivo je da je Dino Begić, predsednik FS BiH 2014. godine šampionski pehar Zrinjskom uručio 4. maja u pretposlednjem kolu posle pobede nad Mladosti iz Velike Obarske. Iako Mostarci pre tog susreta matematički nisu bili obezbedili titulu, Begić je bio na tribinama stadiona „Pod Bijelim brijegom“, odgledao utakmicu i uručio nagrade „plemićima“.

Šta bi se dogodilo da tada Sarajevo i Željo nisu odigrali nerešeno 1:1. Dakle, sve se unapred znalo.

Soldo: Medijski linč

Disciplinska komisija FS BiH je kaznila Široki Brijeg drakonski, novčano 25.000 maraka i sedam susreta bez prisustva publike. Na taj način Savez je favorizovao Čelik u borbi za opstanak, a skoro da je anulirana nagrada od 30.000 maraka koju FS BiH daje pobedniku Kupa.

Dragan Soldo, sportski direktor Širokog Brijega i član Izvršnog odbora FS BiH je o kazni rekao:

-Ovogodišnja završnica Kupa BiH odigrana je u sjajnoj atmosferi kakva još nije zapamćena u BiH. Sve incidente kojih je bilo apsolutno osuđujemo, to smo učinili odmah i to ćemo činiti i ubuduće. Nećemo dopustiti da neko baca mrlju na naš zasluženi uspeh i veliko veselje koje smo nakon dugo vremena doneli svojim sugrađanima. Međutim, kazna je donesena u atmosferi linča koju su stvorili pojedini mediji, ali to nije neočekivano. Zabrinjava nas atmosfera linča koju je neko u ime FS BiH izrekao saopštenjem za javnost i stavio na službenu stranicu.

Sportski žurnal