Boračka organizacija i Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedor predložile su danas izgradnju zajedničkog spomenika djeci Prijedora stradaloj u svim ratovima vođenim u 20. vijeku.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedor Zoran Predojević podsjetio je da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno 990 djece iz Prijedora zbog čega je predloženo da se izgradi zajednički spomenik djeci žrtvama ratova u 20. vijeku, bez razdavajanja po nacionalnoj osnovi. Prema njegovim riječima, Boračka i organizacije koje su proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata  uvijek su tolerantno gledale na sva zbivanja u Prijedoru i ni u jednom momentu nisu stale ni iza koga kome je dokazano da je činio ratne zločine.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora, Zdravka Karlica, istakla je da bošnjačka strana u Prijedoru traži da se napravi memorijal samo za poginule Bošnjake i Hrvate, umjesto da ovaj memorijal bude opomena za buduće generacije i poziv na suživot.

U današnjem broju lokalnih sedmičnih novina “Kozarski vjesnik” objavljen je spisak 102 djece bošnjačke i hrvatske nacionalnosti stradale u Prijedoru od 1992. do 1995. godine, bez imena ubijene srpske djece u ratovima u 20. vijeku.

Izvor: SRNA/RTRS