Nova ulaganja Američke agencija za međunarodni razvoj /USAID/ u medijsku scenu Srbije svakako imaju veze sa američkom borbom protiv Rusije na Balkanu, a pogotovo u Srbiji, gdje ona ima bitno prisustvo kada je region u pitanju, ocijenila je novinarka Ljiljana Smajlović.

Smajlovićeva je za Sputnjik podsjetila, da je USAID u sastavu Stejt departmenta i konstatovala da je ono što se naziva ulaganjem u razvoj demokratije u stvari dio američkih napora da ovdje imaju više uticaja i da se njihovo prisustvo jače osjeti.

– Amerikancima je stalo da ovde budu prisutni, ali i zbog toga što sve više naglaska stavljaju na svoje odnose sa Rusijom. Oni ovdje žele da ograniče ruski utucaj ili da spijreče da on raste. Njima se čini da je ovdje ruski uticaj prejak i da su Rusi ovdje veoma aktivni – ocijenila je ona.

Smajlovićeva, koja je do nedavno bila predsjednik Udruženja novinara Srbije, rekla je da će projekat USAID finansijski sigurno biti značajan.

– Kako bi inače opstale organizacije BIRN, KRIK, CINS? Sve one zavise od američke i evropske, ali posebno od američke pomoći i donacija. Prema tome vrlo je važna ta pomoć – smatra Smajlovićeva.

USAID je izdvojio sredstva za unapređenje reformi u Srbiji u oblasti medija, ali trenutno nije poznato koliko novca je planirano za ove namjene.

Izvor: SRNA/RTRS