„Rakijske ceste“ spajaju proizvođače domaće rakije sa obje strane Kozare. Udruženi pod ovim imenom, potkozarski proizvođači nastupili su na međunarodnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, i osvojili kolektivnu zlatnu medalju. Nije li ovo dokaz da je rakija potkozarski brend na kojem može da se zasniva turistička ponuda čitave regije?

Potkozarski likeri, nekoliko vrsta viljamovke i neizostavna šljivovica, dobitnici su najviših priznanja za kvalitet na novosadskom Sajmu poljoprivrede. Dok sumiraju rezultate, ovdašnji proizvođači tvrde – tradicija u kombinaciji sa modernim načinom proizvodnje, recept je koji je od potkozarske rakije napravio brend!

“Kod nas nema kuće u kojoj nećete naći dobru rakiju. I zato se pitamo: ko može da odoli tom očaravajućem mirisu, tom fascinantnom ukusu, istančanoj i prefinjenoj aromi stare odležale čarolije zvane šljivovica?, kaže Brane Radanović, proizvođač rakije, dobitnik nagrade na Novosadskom sajmu.

“Sve vidove turizma obavezno prati i bogata gastro ponuda, tako da je domaća rakija definitvno nešto što ima perspektivu, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu”, istakla je Slađana Јović iz Turističke organizacije Prijedora.

U nadležnom ministarstvu poručuju da rakija može biti brend, ali samo ako se ispune zahtjevi u pogledu konstantnog, standardnog i neupitnog kvaliteta bezbjednosti.

Tokom prošle godine iz Srpske je izvezeno više od 820 tona raznih vrsta voćnih rakija. Neke su stigle čak i na tržište Amerike, Kanade i Australije.

Možda će, upravo, zlatom ovjenčane „Rakijske ceste“, učiniti da Srpska ostvari dodatni profit od, vijekovima njegovane, tradicije- proizvodnje domaće rakije u kotlu.

RTRS