Centru za socijalni rad Prijedor lani se obratilo 17.159 lica i iz godine u godinu ovaj broj se povećava jer su potrebe ugroženog stanovništva daleko veće od raspoloživih sredstava, piše Srna
“Najveći broj zahtjeva odnosi se na novčanu pomoć, jednokratnu novčanu pomoć, dodatak za pomoć i njegu drugog lica, zdravstvenu zaštitu i subvenciju električne energije. Zabilježen je i porast obraćanja građana u pitanjima brakorazvoda, nasilja u porodici, stambenog zbrinjavanja, kao i za usluge psihologa i defektologa”, navedeno je u izvještaju o radu ove javne ustanove za prošlu godinu.

Centar je lani posredovao u 485 bračnih nesuglasica, a u najvećem broju razvedenih brakova djeca su povjerena majci.

“Tokom dosadašnjeg rada primijećena je mala zainteresovanost očeva u odnosu na ukupan broj zaprimljenih predmeta, što ruši predrasude da organ starateljstva daje prednost majkama u odnosu na očeve, odnosno da diskriminiše očeve”, poručili su iz Centra.

Centar za socijalni rad Prijedor učestvovao je u 35 postupaka vođenih protiv maloljetnih lica, na institucionalnom smještaju nalazilo se 56 korisnika, a na evidenciji je bilo 1.167 lica sa smetnjama u razvoju i 53 korisnika prava na podršku u izjednačavanju mogućnosti djece i omladine sa razvojnim poteškoćama.

U prošloj godini zabilježeno je jedno nepotpuno usvojenje, a bez roditeljskog staranja je 50 djece, dok su evidentirana 32 slučaja zbrinjavanja u 25 hraniteljskih porodica. Na evidenciji Centra je i 18 potencijalnih hranitelja.

U zabilježenih 135 slučajeva nasilja u porodici usluge prihvatne stanice za privremeni boravak žrtava porodičnog nasilja koristilo je 69 lica. U 45 porodica sa ukupno 131 djetetom prepoznati su elementi zanemarivanja djece.

“Poražavajući je podatak da su od 135 evidentiranih slučajeva nasilja u porodici izrečene samo tri zaštitne mjere, što procentualno iznosi 2,22 odsto”, navedeno je u izvještaju.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć lani je ostvario 451 korisnik, pravo na jednokratnu pomoć u namirnicama njih 190, 377 lica koristilo je pravo na novčanu pomoć, dok pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje 189 korisnika, a na dodatak za pomoć i njegu drugog lica 1.281 korisnik.