Dio mozaika oko istrage koja se provodi nakon pada malog aviona južno od Mostara u kojem je sredinom ovoga mjeseca poginulo pet osoba, od kojih je troje djece, već je složen nakon što je završen tehnički dio kojeg je provodila stručna komisija Ministarstva saobraćaja i veza.

Naime, komisija na čijem je čelu bio Salko Begić je taj izvještaj dostavila u ministarstvo, te je proslijeđeno tužiteljki Diani Kajmaković koja vodi cijelu istragu.

Kako se saznaje tokom posljednjeg leta koji je trajao jako kratko, nisu zabilježeni tehnički problemi na letjelici koji bi se mogli povezati s posljednjim trenucima prije tragedije.

Naime, nakon vještačenja koje je provođeno na lokalitetu nesreće, gdje se snimao teren i posredstvom drona, te su stručnjaci skupljali dijelove, kao i kasnijih provjera olupine letjelice u hangarima mostarske avionske luke nisu pronađeni nikakvi tragovi kvarova ili pak pojedinosti koji bi mogli ukazati na otkazivanje komandi.

Prema navodima ovaj tim dobio je i zapis s Kontrolnog tornja Međunarodnog aerodroma Mostar koji je nadzirao sve letove koji su se odvijali kobnog 13. maja ove godine.

Tokom posljednjeg leta, kontrola nije uopšte imala nikakvu komunikaciju s pilotom Ivanom Karačićem. Prema tim informacijama, što se razlikuje od prvobitnih da se letjelica nije mogla podići, te da pilot nije mogao postići visinu, navodi se da je avion ipak uspei poleteti iznad Mostara u panoramski obilazak, ali vrlo brzo je promijenio smjer te je pilot preletio brdo Hum i naglo se uputio prema bivšoj avionskoj pisti koju je u kasarni Heliodrom koristila ЈNA.

Istraga je pokazala da je avion takođe pao pod jako oštrim uglom, nakon čega se odmah raspao, pukao je jedan točak, krilo se odlomilo po sudaru sa stubom koji ograđuje područje mostarskog Aluminijskog kombinata, a jedan dio trupa se odvojio.

Četvero putnika, tj. djeca Lana i Luka Lovrić, te Arman Hadžiomerović i mladić Muhamed Sipović, ispalo je iz letjelice. Položaj pilota Ivana Karačića, čije je tijelo djelomično nagorjelo, takođe je upućivalo na jedan vrlo važan detalj – a to je da je ostao doslovno zgrčen i ”zalijepljen” za upravljač.

– To sugeriše na isti odgovor koji je ranije neslužbeno dobijen iz istrage da je Ivan Karačić, koji je i ranije imao određenih zdravstvenih problema, doživio verovatno srčani udar – piše Večernji list i dodaje kako se ”s obzirom na to da nije nestalo goriva ili na to da nije bilo značajnijih kvarova, ovaj odgovor čini najverovatnijim”.

Svi rezultati istrage, uključujući nalaz obdukcije koju je proveo Željko Karan, tehnički detalji oko letjelice i pada, kao i poštovanje procedura letenja, biće dostavljeni tužiteljki Kajmaković, koja će odlučiti u kojem smjeru će završiti istraga ove tragedije.

Izvor: Blic/Večernji list